Präster drack öl utanför församlingshem - så säger domkapitlet

De var inte omdömesgillt av två präster att slå sig ned för att dricka öl och lyssna på ett rockband live utanför församlingshemmet I Nödinge, några hundra meter från kyrkan. Det fastslog domkapitlet i Göteborgs stift.  Foto: Wikimedia, Getty Images

Kyrkoherde Mika Auvinen och hans prästkollega drack öl och åt pizza utanför församlingshemmet. Ett rockband anslöt och spelade några låtar. 

Det var en tidig kväll hösten 2024 i Nödinge. Mika Auvinen, församlingens kyrkoherde, berättar att han nyss hade förlorat en nära vän och därför hade haft ett sorgesamtal med sin prästkollega som skulle begrava vännen.

Mika Auvinen

– Jag hade också ringt en annan god vän till den avlidne, men han var upptagen med sitt band och erbjöd sig i stället att komma och spela för oss senare. Vi släckte i församlingshemmet och satte oss utanför med en bit mat och jag drack två öl, säger Mika Auvinen. 

Punk och rock

Församlingshemmet ligger några hundra meter från kyrkan där det samma kväll hölls en övning med kyrkokören. 

Vännen som inte kunde delta i samtalet tidigare anslöt senare tillsammans med sitt band och det blev en minikonsert med punk- och rocklåtar från bandets släpvagn.

– Det hade en leksaksdödskalle på släpet och körde rökmaskin under konserten. Det var rätt hög volym, men en repertoar som tilltalade mig, säger Mika Auvinen.

Nådde polisen

En person som hade uppehållit sig på kyrkogården 250 meter bort dök upp och hade en del åsikter kring om präster ska dricka öl och lyssna på rockmusik, enligt Mika Auvinen

– Personen skall ha sagt till min kollega att han var drogpåverkad och han var otrevlig mot oss, säger han. 

Händelsen nådde via tips polisen och Ale kommun där Nödinge församling ligger. Kommunen och polisen vände sig i sin tur till domkapitlet i Göteborgs stift med frågor kring händelsen. Det kom även in en anmälan från en privatperson som också hade filmat det som skett.

Brustet omdöme

Stefan Hiller

– Domkapitlet bedömde att det var olämpligt och att det påverkar förtroendet för prästerna och församlingen, säger Stefan Hiller, domprost och vice ordförande i domkapitlet.

Domkapitlet beslutade att ge de två prästerna varsin skriftlig erinran.

Hiller menar att en präst ska kunna äta något och dricka en öl till, men att det är sammanhanget som avgör. 

– Det handlar om att vara omdömesgill och här har omdömet brustit. Om det i som det här fallet har kommit reaktioner från allmänheten så har ju förtroendet redan skadats. 

Kyrkokören övade

Kyrkoherde Mika Auvinen vill påpeka att det inte pågick någon verksamhet i församlingshemmet, något som domkapitlet skriver i sitt beslut.

– Kyrkokören övade i kyrkan, men var det ju 250 meter bort.

Mika Auvinen säger att han kan förstå hur domkapitlet har resonerat, men tycker att påföljden blev överdriven. 

– Jag tycker att det får kyrkan att framstå som moralistisk, snål och omodern. Jag får många reaktioner både från allmänhet och kollegor som tycker att detta är konstigt. Vi kommer att överklaga.

Är domkapitlets beslut överdrivet moralistiskt?

– Det finns alltid en moralisk sida i det vi gör och vi behöver hålla oss till vår kyrkas ordning. Vi tar beslut från fall till fall, men här har man brustit i omdöme, säger domprost Stefan Hiller. 

Fakta: Fakta: Kyrkoordningen 31 kap. 12§

Enligt 31 kap. 12 § kyrkoordningen får domkapitlet:

förklara en präst obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst

besluta om prövotid för fortsatt behörighet eller

tilldela prästen skriftlig erinran, om denne:

1. har brutit de löften som han eller hon har givit vid vigningen,

2. har brutit sin tystnadsplikt i fråga om sådant han eller hon har fått veta under bikt eller enskild själavård,

3. på grund av sjukdom eller av annan liknande anledning har förlorat förmågan att rätt utöva vigningstjänsten, eller

4. genom brottslig gärning, på grund av sitt levnadssätt eller på annat sätt i avsevärd mån har skadat det anseende en präst bör ha.

Prenumerera på Nyhetsbrev

10 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

CMG
Djupt orimligt – moralistiskt var namnet. Att överhuvudtaget kontakta polisen och kommunen… Domkapitlet borde bara låtit händelsen passera okommenterad.
Jörgen Bengtsson
Detta beslut av Göteborgs domkapitel är så pinsamt dumt, ynkligt och småskuret moralistiskt att man häpnar över att något sådant bara kan vara möjligt. Kapitlet borde ha tillhållit polisen att sköta sitt och inte springa med sladder.
Kristen
Återigen moralpanik istället för folkligt. Teologi kan väl räcka att titta närmare på.
Kjell-Åke Johnsson
Det var det mest inskränkta jag läst på länge präster måste få lov att vara en del av det vanliga samhället .
JÖRGEN BENGTSSON
I kyrkordningens 31 kap. §12, punkten fyra borde orden "på grund av sitt levnadssätt eller på annat sätt" omedelbart utgå. Det är en nebulös formulering som tillåter en utrensning av misshagliga på de lösaste grunder. Som tex en pilsner utanför församlingshemmet i kvällningen.
Juristen
OM den refererade bestämmelsen är den enda grunden för beslutet och utan att ha läst beslutet verkar det som om domkapitlet har svårt med läsförståelsen? Hiller påstår i intervjun inte ens att gärningen i avsevärd mån skadat förtroendet. Ordet avsevärd blir det centrala. Tråkigt om det verkligen är så att domkapitlet inte förstår ordens innebörd.
Karl Gemfeldt
Man tar sig för pannan! Vad är detta för något? Våra präster skall vara en del av samhället.
P E D
Ett gammalt talesätt säger ”Med sådana vänner behöver man inga fiender!” Vänner i detta fall kan bytas mot Domkapitlet!
Anna Lindén
Det är domkapitlets omdöme som har brustit. De gör sig till åtlöje.
(Stundtals) ölande präst
Jag uppfattar det som att det är inramningen som är problemet, inte "ölandet" i sig. Problemet är att det skedde på arbetsplatsen/i församlingen/utanför församlingshemmet. Det vill säga: personerna har druckit alkohol på sin arbetsplats, vilket skulle leda till påföljd på de flesta arbetsplatser, om det inte sker inom ramen för After Work, personalfest eller liknande. Det är väl det som lett till anmälan och inte minst till påföljden? Det är väl ungefär som att om någon dricker en öl en tisdagseftermiddag så är det helt odramatiskt, men om du dricker samma öl medan du hämtar barnen på förskolan så kommer det leda till att någon (förhoppningsvis) reagerar. Eller?