
S:t Georges kyrka från 400-talet i Taybeh på Västbanken. Foto: Wikimedia
Efter att en 400-talskyrka i Taybeh hotats av brand riktar stadens präster en skarp vädjan till det internationella samfundet. Systematiska intrång från bosättare förvärrar situationen dag för dag, menar de.
Prästerna i de tre kristna kyrkorna i Taybeh på Västbanken — den grekisk-ortodoxa, den latinska och den grekisk-melkitiska katolska kyrkan — går nu samman i ett gemensamt nödrop. I ett uttalande uttrycker de sin djupa oro och starka fördömelse av de upprepade attacker som drabbar deras stad, heliga platser och församlingsmedlemmar.
– Vi kan inte förbli tysta när vår stad, den sista helt kristna på Västbanken, står inför ett existentiellt hot, skriver prästerna.
Brandattack mot 400-talskyrka
Den senaste incidenten inträffade på tisdagen den 8 juli, då israeliska bosättare, enligt prästerna, tände eld nära Taybehs kyrkogård och vid Sankt Georgs kyrka – en av de äldsta bevarade kristna helgedomarna i Palestina, med rötter i 400-talet.
Tack vare snabb insats från lokalbefolkning och brandkår kunde både kyrkan och närliggande mark räddas från allvarliga skador, skriver prästerna.
Systematiska intrång
Prästerna beskriver attacken som en del av ett större mönster av trakasserier och provokationer. Nästan dagligen ska bosättare ha släppt ut sina djur på privatägd jordbruksmark inne i Taybeh, ibland bara meter från bostadshus. Enligt uttalandet sker detta utan ingripande från de ansvariga myndigheterna.
– Dessa intrång har förstört olivlundar, hindrat bönder från att bruka sin jord och orsakat stor skada på vår lokala ekonomi, skriver prästerna.
Väcker kristen symbolik
Taybeh är den enda helt kristna staden som återstår på Västbanken. Enligt Johannesevangeliet (Joh 11:54) är det också platsen där Jesus sökte skydd före sin lidandesväg. Då hette platsen Efraim. Prästerna varnar för att denna obrutna kristna närvaro nu riskerar att raderas.
I sitt uttalande uppmanar prästerna omvärlden — inklusive konsuler, ambassadörer, kyrkoledare och människorättsorganisationer — att agera. De kräver:
- En öppen och oberoende utredning av brandattacken och andra övergrepp mot egendom, jordbruk och heliga platser.
- Diplomatiskt och juridiskt tryck för att stoppa bosättarintrång.
- Internationella och kyrkliga delegationer till platsen för att dokumentera överträdelser och möta lokalbefolkningen.
- Stöd till Taybehs invånare genom ekonomiska initiativ och juridisk hjälp.
– Det Heliga landet kan inte överleva utan sitt ursprungsfolk. Att fördriva bönder, hota kyrkor och isolera samhällen är ett angrepp på självaste landets själ, skriver prästerna och avslutar:
– Vi står fast i vårt hopp – rotat i tron – att sanning och rättvisa ska segra.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.