Prisad regissör: Humor viktigt verktyg för att orka ta till sig saker

Filmen Dag för dag fick Svenska kyrkans filmpris 2022 med motiveringen: ”En varm berättelse om både glädje och smärta som ställer frågor om människans resa mot livets slut.” Foto: SF

Regissören Felix Herngren är hedrad över att hans film Dag för dag har fått Svenska kyrkans filmpris 2022 En film om livets slut som blev Sven Wollters sista.

– Vi pratade ju om döden precis varje dag när vi filmade, säger Felix Herngren.

Filmen Dag för dag handlar om Malte, som spelas av Sven Wollter, som inte tänker tillbringa den sista tiden av sitt liv på ett äldreboende, utan i stället ger sig av på en roadtrip söderut.

– Det känns ju väldigt hedrande att bli uppmärksammad av kyrkan kring den här berättelsen eftersom kyrkan mer än någon annan har tänkt på livet och ­döden, säger regissören Felix Herngren.

Med på resan följer några vänner och personal från boendet och det hinner bli många förvecklingar under färden i husbil genom Europa. I övriga roller ses folkkära skådespelare som Tomas von Brömssen och Marianne Mörck.

– Det är en berättelse som försöker belysa svårigheten att veta när ett liv kanske inte är värt att leva längre. Jag tycker om att det är en balansgång mellan allvar och humor och en fin grupp människor som försöker förstå varandra, säger Felix Herngren.

Trots att ämnen som död och dödshjälp är allvarliga har filmen en humoristisk ton. För Felix Herngren är humor en viktig ingrediens mitt i allvaret:

– Jag tror att när man själv är mitt i något jobbigt så kan humorn vara ett väldigt viktigt verktyg för att orka ta till sig saker. Jag hoppas att filmen balanserar på rätt sätt.

Felix Herngren har själv haft människor i sin närhet som har använt aktiv dödshjälp och vänner som har gått bort i sjukdom och av andra orsaker. Det gör att han funderar mycket på frågor kring liv och död.

Jag tror att när man själv är mitt i något jobbigt så kan humorn vara ett väldigt viktigt verktyg för att orka ta till sig saker.

Han vill att de som ser filmen ska våga öppna upp sig för samtal kring ett tungt och viktigt ämne:

– Det är faktiskt det viktigaste för mig när det gäller filmen. Jag tycker vi är lite för dåliga i Sverige att prata om de här jobbiga ­sakerna.

Det blev också många samtal om livet och döden under film­inspelningen, en film som blev Sven Wollters sista.

– Det var otroligt roligt att få jobba med Sven, att vid hans ålder ha en sådan energi och vara så nyfiken var ju väldigt inspirerande, jag blev väldigt rörd och ledsen när han gick bort, det kändes tungt, säger Felix Herngren.

Filmerna som nomineras till Svenska kyrkans filmpris är de svenska långfilmer som har premiär under Göteborgs filmfestival och som Svenska kyrkan kan använda i sina verksamheter. Priset som har delats ut sedan 2002 består av 50 000 kronor samt en statyett. Dag för dag har premiär den 31 mars på C More.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.