Protester mot att KyrkA:s fullmäktige skjuts upp

Foto: Marcus Gustafsson

Kyrkans akademikerförbund vill skjuta på fullmäktige från juni till oktober. Orsaken är enligt styrelsen myndigheternas riktlinjer under covid-19-pandemin.

Men flera kretsar menar att det skulle strida mot stadgarna. De vill att mötet ligger fast i juni - men att det då hålls digitalt.

– Det går inte att att skjuta upp ett fullmäktige utan en ändring i stadgarna, och för att ändra i stadgarna krävs ett beslut i fullmäktige. Det är ett moment 22, säger Eva-Karin Lindgren som är ordförande i Lunds stiftskrets.

Hon har tillsammans med Karlstadskretsens ordförande, Pelle Nyman, skrivit ett brev till styrelsen med uppmaningen att ompröva sitt beslut att skjuta på mötet till oktober. Den ståndpunkten instämmer också Linköpingskretsen i.

De påpekar att det enligt stadgarna ska hållas förbundsfullmäktige innan utgången av juni. 

”Styrelsen tappar vid den tidpunkten sitt mandat då den varken beviljats ansvarsfrihet, fått fortsatt förtroende eller blivit vald”, skriver de kritiska kretsarna i ett mejl.

Totalt är det ett hundratal personer som berörs av mötet: representanter från de 13 stiften och kyrkokanslikretsen, liksom representanter för förbundsstyrelsen och ledningen. 

Dessa skulle enligt förslaget kunna samlas kretsvis för diskussion och plädering.

– Det här med digitala möten är ingenting nytt och något vi är vana vid nu, säger Eva-Karin Lindgren.

Vad har ni fått för respons på ert förslag?

– Vi fick beskedet att det skulle hanteras i sedvanlig ordning.

Kyrkans Tidning söker representanter från KyrkA för en kommentar till förslaget att hålla ett digitalt möte i juni och om det kan krocka med stadgarna att skjuta på det till hösten.

Kyrkans Tidning ställer också den sistnämnda frågan till Saco, i vilken KyrkA är medlem. De meddelar att de inte har någon uppfattning om det uppskjutna mötet strider mot KyrkA:s stadgar eller inte.

“Våra 21 medlemsförbund är självstyrande och har egna stadgar som utgör den egna demokratiska organisationens ramverk”, skriver Emma Nilsson, kommunikationschef på Saco.

Däremot berättar hon för Kyrkans Tidning att Lärarnas Riksförbund och Psykologförbundet planerar att hålla digitala årsmöten i rådande läge.

– Vi har inte lämnat några rekommendationer till förbunden, men vi har däremot väldigt mycket dialog, säger Sacos kommunikationschef Emma Nilsson som lägger till att det finns ett stort informationsutbyte när det gäller erfarenheterna av att hålla digitala möten.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.