SD ökar i alla stift, Borgerligt alternativ backar

Allra flest gick till valurnorna i Stockholms stift, medan valdeltagandet var minst i Lunds stift. Där fick Sverigedemokraterna 14,7 procent av rösterna som är det största stödet i landet.

Enligt det preliminära valresultatet ökar Sverigedemokraterna i alla stift och Socialdemokraterna stärker sin plats som största nomineringsgrupp på flera håll i landet.

Det starkaste stödet för S finns i Luleå stift där gruppen fick 44,41 procent av de nu räknade rösterna, och verkar därmed vinna ytterligare ett mandat i stiftsfullmäktige jämfört med valet 2013 - från 22 till 23.

I Stockholms stift röstade 21,34 procent av de röstberättigade medlemmarna, vilket är den högsta siffran i hela landet. Socialdemokraterna ökade med ett mandat till 27, även om Centerpartiet, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) och Sverigedemokraterna också gick framåt.

Förlorarna i stiftet var Borgerligt alternativ som fick 12 mandat mot förra valets 23 och Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK) som gick tillbaka från sex till två mandat.  

Det är ett mönster som går att se i flera stift. Sverigedemokraterna, Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) och Centerpartiet ökar båda med några mandat i Göteborgs stift.

Lunds stift hade det lägsta valdeltagandet med 16,14 procent. Där ökade Sverigedemokraterna med tre mandat, men även Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK) gick från noll till tre mandat.

I Strängnäs stift ökade Socialdemokraterna med två mandat, precis som Centerpartiet och Sverigedemokraterna ökade från tre till sex mandat. Stiftets förlorare var Borgerligt alternativ som förlorade hälften av sina åtta mandat.

Julia Wiræus

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.