Susanne Rappmann blir ny biskop i Göteborgs stift

Susanne Rappmann valdes till ny biskop i Göteborgs stift enligt det preliminära resultatet. Hon fick 68,8 procent av rösterna, och blir därmed stiftets första kvinnliga biskop.

– Det är förstås många tankar och känslor som far genom mig en sådan här dag. Så klart är jag fantastiskt glad. Och så kommer tankarna på hur det här kommer att bli. Sammantaget känns det mycket bra att den här långa processen är slut, säger Susanne Rappman till Kyrkans Tidning efter valet.

Läs hela intervjun med Susanne Rappman här!

1 252 röstberättigade hade samlats på 17 platser för att rösta i dag, onsdag, om vem av de två kandidaterna som ska bli ny biskop efter Per Eckerdal.

Teologie doktor Susanne Rappmann är kyrkoherde i Mölndals pastorat och kontraktsprost. Erik Johansson är präst och internationell missionssekreterare i EFS, Uppsala.

Susanne Rappmann valdes med 773 (68,8 procent) röster mot Erik Johanssons 332 (29,6 procent). Därmed bär hon titeln biskop electa tills hon vigs till biskop den 4 mars nästa år.

Biskop Per Eckerdal går i pension i slutet av februari 2018. 

Eftersom ingen av de sju ursprungliga kandidaterna fick mer än 50 procent av rösterna den 18 oktober gick biskopsvalet till en andra och avgörande valomgång i dag.

I den första valomgången fick Susanne Rappmann 36,9 procent av rösterna och Erik Johansson 21 procent.