De senaste 14 åren har opinionsundersökningsföretaget Verian (tidigare Sifo kantar) mätt vilket anseende olika svenska intresseorganisationer har. Svenska kyrkan hamnar i år på plats 24, med ett så kallat anseendeindex på 36. Det är en ökning jämfört med förra året. Då låg Svenska kyrkan på plats 30 med ett index på 34.
-En del av ökningen sker i den grupp där vi redan vet att anseendet är högt. En del skojar och säger att det är kyrkans absoluta "fanbase", de som är över 60 år, säger Pia Dahlén, kommunikationschef på Svenska kyrkan.
Något hon tycker är glädjande är att anseendet i den nya undersökningen även ökar i gruppen 18-29 år, från 33 till 37 punkter.
Glädje och stolthet
- Jag tycker också att det är extra glädjande att de som kan tänka sig bli medlemmar har gått från 22 till 28 procent, bland de som redan känner till kyrkan. Det tycker jag var väldigt roligt att läsa, säger Pia Dahlén.
I undersökningen var Svenska kyrkan den organisation som med stor marginal var mest känd. Varannan svarande har uppgett att de känner till Svenska kyrkan "ganska bra" eller "bra".
-Så vår kännedom är hög. Spännande är också att det inte finns några skillnader mellan stora städer och övriga landet. Jag tycker alla vi som arbetar i Svenska kyrkan ska känna glädje och stolthet, säger Pia Dahlén.
Positiv bild i media
I topp i Verians undersökning finns Friluftsfrämjandet och Radiohjälpen som båda får 66 poäng. I botten finns Sveriges kommuner och regioner med ett anseendeindex på 6.
Enligt Verian är ett anseendeindex på 50 eller mer väldigt bra. Det hade i år fem organisationer. (Se faktaruta)
Pia Dahlén har tillsammans med sina kollegor börjat analysera Svenska kyrkans resultat och lyfter flera möjliga faktorer bakom förbättringen, framför allt en positiv rapportering i media. Till exempel kan hanteringen av cyberangreppet, där det snabbt blev tydligt att Svenska kyrkan inte tänkte betala hackarna, spelat in.
- Vi syntes ganska mycket i media på ett öppet, transparent och neutralt sätt. Det tror jag har stärkt anseendet för Svenska kyrkan, säger Pia Dahlén.
Synliga i kriser
En annan förklaring tror hon kan vara synligheten i samband med lokala krissituationer:
- Vi ser att kunskapen om kyrkans roll i kriser är väldigt stor hos människor lokalt.
Ytterligare en faktor kan enligt Pia Dahlén vara framgångsrika kommunikationskampanjer:
-Vi har sett i våra undersökningar att över två miljoner människor uppmärksammat kommunikationskampanjerna för att öka synligheten kring Svenska kyrkan det senaste året. Över en miljon av dem säger att de har påverkats positivt i sin bild av Svenska kyrkan. Allt det där bidrar troligtvis tillsammans.
Olika undersökningar
Kyrkans Tidning har tidigare skrivit om Svenska kyrkans placering i Förtroendebarometern där Svenska kyrkan tillsammans med polisen ökat mest i förtroende. När svenska folket listade förtroende för olika samhällsinstitutioner hamnade Svenska kyrkan på plats åtta. I den färska anseendemätningen ligger Svenska kyrkan på 24:e plats.
Att det kan skilja så mycket mellan olika mätningar har med deras fokus och uppbyggnad att göra, konstaterar Pia Dahlén.