Pia Dahlén: Därför har kyrkan höjt sitt anseende

undersökning verian anseende

Svenska kyrkan har ett bättre anseende 2024 jämfört med 2023. Foto:  Marcus Gustafsson och Mikael M Johansson

Svenska kyrkan har ett högre anseende hos svenska folket än tidigare, men har fortfarande en bit kvar för att hamna på tio-i-topplistan. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

Få tillgång till allt på sajten!

Första månaden 9 kr (ord pris 125 kr) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
undersökning verian anseende

Svenska kyrkan har ett bättre anseende 2024 jämfört med 2023. Foto:  Marcus Gustafsson och Mikael M Johansson

De senaste 14 åren har opinionsundersökningsföretaget Verian (tidigare Sifo kantar) mätt vilket anseende olika svenska intresseorganisationer har. Svenska kyrkan hamnar i år på plats 24, med ett så kallat anseendeindex på 36. Det är en ökning jämfört med förra året. Då låg Svenska kyrkan på plats 30 med ett index på 34. 

-En del av ökningen sker i den grupp där vi redan vet att anseendet är högt. En del skojar och säger att det är kyrkans absoluta "fanbase", de som är över 60 år, säger Pia Dahlén, kommunikationschef på Svenska kyrkan.

Något hon tycker är glädjande är att anseendet i den nya undersökningen även ökar i gruppen 18-29 år, från 33 till 37 punkter.

Glädje och stolthet

- Jag tycker också att det är extra glädjande att de som kan tänka sig bli medlemmar har gått från 22 till 28 procent, bland de som redan känner till kyrkan. Det tycker jag var väldigt roligt att läsa, säger Pia Dahlén. 

I undersökningen var Svenska kyrkan den organisation som med stor marginal var mest känd. Varannan svarande har uppgett att de känner till Svenska kyrkan "ganska bra" eller "bra". 

-Så vår kännedom är hög. Spännande är också att det inte finns några skillnader mellan stora städer och övriga landet. Jag tycker alla vi som arbetar i Svenska kyrkan ska känna glädje och stolthet, säger Pia Dahlén. 

Positiv bild i media

I topp i Verians undersökning finns Friluftsfrämjandet och Radiohjälpen som båda får 66 poäng. I botten finns Sveriges kommuner och regioner med ett anseendeindex på 6. 

Enligt Verian är ett anseendeindex på 50 eller mer väldigt bra. Det hade i år fem organisationer. (Se faktaruta)  

Pia Dahlén har tillsammans med sina kollegor börjat analysera Svenska kyrkans resultat och lyfter flera möjliga faktorer bakom förbättringen, framför allt en positiv rapportering i media. Till exempel kan hanteringen av cyberangreppet, där det snabbt blev tydligt att Svenska kyrkan inte tänkte betala hackarna, spelat in.

-  Vi syntes ganska mycket i media på ett öppet, transparent och neutralt sätt. Det tror jag har stärkt anseendet för Svenska kyrkan, säger Pia Dahlén.

Synliga i kriser

En annan förklaring tror hon kan vara synligheten i samband med lokala krissituationer: 

 - Vi ser att kunskapen om kyrkans roll i kriser är väldigt stor hos människor lokalt.

Ytterligare en faktor kan enligt Pia Dahlén vara framgångsrika kommunikationskampanjer:

-Vi har sett i våra undersökningar att över två miljoner människor uppmärksammat kommunikationskampanjerna för att öka synligheten kring Svenska kyrkan det senaste året. Över en miljon av dem säger att de har påverkats positivt i sin bild av Svenska kyrkan. Allt det där bidrar troligtvis tillsammans. 

Olika undersökningar

Kyrkans Tidning har tidigare skrivit om Svenska kyrkans placering i Förtroendebarometern där Svenska kyrkan tillsammans med polisen ökat mest i förtroende. När svenska folket listade förtroende för olika samhällsinstitutioner hamnade Svenska kyrkan på plats åtta. I den färska anseendemätningen ligger Svenska kyrkan på 24:e plats. 

Att det kan skilja så mycket mellan olika mätningar har med deras fokus och uppbyggnad att göra, konstaterar Pia Dahlén.

Förtroendebarometern hanterar bara den specifika frågan om förtroende. Där anges hur stor andel av respondenterna som svarat att de till exempel har "högt" förtroende för en institution. 

-Anseende-index ger inte svar i procent. Där är det istället en rad frågor som vägs ihop; rykte, personligt intryck, tillit, framgång och kvalitet. Det ger en mer bred bild av både emotionella och rationella faktorer, säger Pia Dahlén.

Sämre än Riksidrottsförbundet

Bland organisationerna med ett bättre anseende än Svenska kyrkan finns Naturskyddsföreningen, Riksidrottsförbundet, Hyresrättsföreningen, Saco och Unionen. Bland dem med sämre betyg finns Svenskt näringsliv, Polisförbundet och Vårdförbundet. 

-Medel ligger på 38 och vi ligger på 36. Det är lite klurigt att göra jämförelser direkt. Många av de här organisationerna som listas har ett specifikt ärende och kan vara mycket tydliga med det, till exempel Naturskyddsföreningen, STF, RFSU, Astma och allergiförbundet, som ligger väldigt högt. Vi i kyrkan har en väldigt bred verksamhet och är just kyrka, säger Pia Dahlén. 

Pia Dahlén tycker att undersökningar som anseendeindexet kan vara ett bra komplement till de egna analyserna och undersökningarna som Svenska kyrkan gör och att det i en del fall kan vara relevant att jämföra med andra organisationer. 

Fakta: Högst anseendeindex

Resultaten baserar sig på svar om 38 organisationer som Sifos rikspanel gett. Panelen består av personer mellan 18 och 79 år. Svaren samlades in under våren. Anseendet mäts i hur personerna skattat organisationerna när det gäller övergripande rykte, personligt intryck, tillit, framgång och kvalitet.

Friluftsfrämjandet, 66

Radiohjälpen, 66

RFSU, 63

Svenska Turistföreningen, 62

Naturskyddsföreningen, 59