De fyller Psalmbanken med sina favoriter

Nu finns Psalmbanken på nätet. Här kan man lyssna på kända och okända psalmer proffsigt framförda av ungdomar. Dryga trettiotalet verk ligger ute i dag men eftersom det finns omkring 900 i de olika psalmböckerna ter sig framtiden för projektet tryggad.

Det finns psalmer för alla tillfällen och händelser i livet. Förr fick man lära sig verserna utantill i skolan och under konfirmationen. Nu är skolan sekulariserad och allt färre konfirmeras. Ändå lever behovet av att uttrycka sig i ord och ton tillsammans kvar. Och det skrivs ständigt nya psalmer. För vår tid – och om den.

I Simrishamns pastorat verkar Nadja Eriksson som kyrkomusiker. Hon har en bakgrund som musiklärare, pedagog och körledare, och hon kallar sig gärna för inspiratör och kreativ musiker. Det är också hon som ligger bakom Psalmbanken, pastoratets satsning på psalmsång presenterad tillsammans med Sensus.

Idén är egentligen väldigt enkel: Hitta ungdomar med fina röster och låt dem välja ut psalmer som de gillar och som betyder något för dem. Musikaliskt och textmässigt. Spela sen in dem i en professionell studio och lägg ut resultatet på hemsidan för alla att lyssna på och sjunga med i.

– Det har länge funnits en efterfrågan från pedagoger på någon lättare form av psalmsång för konfirmander och ungdomsgrupper, berättar Nadja Eriksson. Det var så det började för sju år sedan och jag tänkte att det där skulle jag kunna göra.

– En psalm är ju en melodi och en text i grunden och den kan kläs hur som helst vilket jag har försökt att göra. Människor är ju olika och man kan tycka både bu och bä om det, men det får inte hindra att vi tänker nytt. Min idé har inte varit att poppa upp något för sakens skull, även om det kan bli så ibland. Men allt beror på vad jag hör, vad som kommer till mig. En psalm får ett bossa-komp, en annan blir till en grekisk sång.

En psalm är ju en melodi och en text i grunden och den kan kläs hur som helst vilket jag har försökt att göra
– Nadja Eriksson, kyrkomusiker och initiativtagare till projektet

Modern teknik har förstås underlättat projektet eftersom det både är lättare att spela in i dag och att distribuera resultatet digitalt.

Tobias Forsberg vid mixerbordet håller reda på alla knappar och reglage. Foto: Göran Tonström

Just nu ligger det dryga trettio-talet psalmer ute på hemsidan med runt tjugofem unga sångare. Dessa har Nadja hittat både i hemförsamlingen och på resor ute i landet, genom auditions och sociala medier.

– Jag åkte helt enkelt runt och hämtade hem röster, säger hon. De fick sjunga vad de ville och de kom med olika psalmer som inspirerade mig. ”Sorgen och glädjen” som är en väldigt gammal psalm, var det en tjej som ville göra och jag blev alldeles tagen eftersom hennes framförande utmanade mina fördomar. Jag såg den på ett sätt, hon på ett helt annat.

– Men så är det: ungdomar är lika olika och individuella som vi äldre. Någon gillar något för att det är en fin text, andra tycker helt enkelt att det är en bra låt. Det har varit fantastiskt för mig och har blivit en del av mitt kreativa skapande. Efter sådana möten har jag åkt hem och gjort en bakgrund till rösten, därefter åkt tillbaka och spelat in den och sen återvänt in i studion och gjort färdigt.

Alla musikbakgrunder står Nadja för tillsammans med Tobias Forsberg, som äger och driver studion Flow Music i Malmö. Han spelar slagverk och keyboard medan Nadja är pianist, organist och utövare av en hel rad symfoniska instrument.

– Det börjar alltid med min idé, så lägger Tobbe till sin och därefter så jobbar vi framåt. Tillsammans bildar vi nästan en hel orkester, säger hon.

Ungefär 5 000 kronor kostar varje psalm att göra. Nadja hoppas kunna hitta nya pengar och att Svenska kyrkan centralt vill bidra.

– Det här är ju ett projekt som vilar på tre ben, säger hon. Dels är det ett ungdomsarbete, dels en spridning av psalmsången ut bland stugorna och slutligen en mission. Och ska någon bära de här idéerna så är det ungdomarna. Det är dem vi måste få intresserade.

När Nadja Eriksson lägger på stämmor bildas det en hel kör bakom henne.

Hon har en idé att hon skulle vilja göra en landsomfattande turné på köpcentra med sångare på scenen och en skärm där bakom med texter så att människor framför kan sjunga med. Det vore helt genomförbart bara hon hittade resurserna för att förverkliga det.

En psalm är ju en melodi och en text i grunden och den kan kläs hur som helst vilket jag har försökt att göra.
– Nadja Eriksson, kyrkomusiker och initiativtagare till projektet.

Psalmbanken har också börjat bli uppmärksammat på flera håll och i slutet av maj spelades versionen av ”En vänlig grönska” upp i radions program Andliga sånger. Här kan man höra Hannes Nilsson framföra texten på bredaste skånska.

Nadja Eriksson understryker att de aldrig gör om melodin eller texten.

– Nej, aldrig någonsin. Vi gör bara om arrangemangen. Jag skulle aldrig drömma om att lägga till eller dra ifrån något. Där-emot vill vi vara mångkulturella, uttrycka intentioner från språk, dialekter, brytningar, influenser och hitta klanger som ger nya bilder.

– Det här är mitt hjärtebarn och jag drivs av lusten att göra detta, säger hon. Kanske passar det inte alla, men förhoppningsvis passar någonting för någon. Det är det kreativa som är det roliga. Jag vill att kyrkan ska vara en mångfacetterad och mångkulturell plats. Därför måste allting få plats.

Måne och sol, sjunger Lina Spetz och alla i studion ler för det sitter perfekt. Foto: Göran Tonström

När 17-åriga Lina Spetz från Simrishamn ställer sig bakom mikrofonen tystnar både Nadja Eriksson och Tobias Forsberg bakom mixerbordet. Rösten är klockren och redan på första tagningen av ”Måne och sol” sitter den.

– Jag har alltid tyckt om att sjunga, säger Lina enkelt.

Nadja Eriksson hittade Lina via ett upprop på nätet och bjöd in henne till en audition.

– Jag går på en skola som heter Nova Academy, andra året på performing arts-programmet som är dans, teater och sång. Det var min pappa som peppade mig att ta kontakt med Nadja och efter audition fick jag komma hit. I dag är det första gången.

Lina har inte hört de förinspelade bakgrunderna tidigare, men hon kan båda psalmerna hon ska sjunga. Och när Tobias lägger ut musiken i hennes hörlurar sätter hon den första direkt. Fast riktigt nöjd är hon inte.

– Kan vi ta om den för jag missade andningen lite i slutet av första versen, säger hon.

Tobias nickar och fixar och så flyter arbetet på. Nadja känner sig mycket nöjd.

– Det är viktigt att vi får leka i studion, här och nu, säger hon. Viktigt att hålla upp den kreativa lekfullheten och våga. Jag märker det hos alla ungdomarna, att det tar en stund men så börjar de ta över och styra sina insatser. Först stöder de sig på mig och på Tobbe, sedan börjar de tycka till och säger ifrån att det och det vill de ta om. Och det är då som det börjar hända saker.

Foto: Göran Tonström

De gör några tagningar till och sen förklarar sig både Tobias och Nadja nöjda och Lina kan ge sig i kast med den andra psalmen: Py Bäckmans ”Lilla liv.”

Tobias konstaterar att punkbandet som repeterat i en lokal längre ner och fått huset att skälva, äntligen tystnat och att basgångarna slutat kittla under fötterna.

Lika självklart som tidigare ställer sig Lina bakom micken och nu bestämmer sig Nadja för att det skulle sitta fint med lite kör bakom sången. Så hon byter plats med Lina och börjar lägga till körstämma efter körstämma så att det till sist låter som om Lina har en hel kammarkör bakom sig.

När Tobias slutligen spelar upp resultatet nickar vi alla i studion förnöjt. Tänk va, så här bra kan det faktiskt också låta!

Fakta: Spela in psalmer själv? Tänk på detta!

1. Att kolla upp rättigheterna är mycket viktigt. Upphovsrätten gäller så länge upphovspersonen lever och i ytterligare 70 år därefter. Därefter är det fritt fram. Men de flesta av psalmbokens psalmer är inte så gamla utan man måste skaffa innehavarens tillstånd för att spela in dem.

2. Det finns massor av psalmer värda att lyfta fram men tänk på att människor ska känna för dem och kunna ta till sig dem.

3. Våga förändra, lek med melodin. Hitta ljud och rytmer som bär framåt.

4. Byt harmonik, våga prova andra ackord och färga.

5. Gör det sånglätt, arbeta med att få fram sångglädjen. Tänk på tempot. Psalmer har en benägenhet att bli lite lusiga.

6. Starta gärna med en ungdomsgrupp och kanske två psalmer. Låt dem exempelvis gå ut och ta bilder med mobilen för att visa vad texterna handlar om. Djupdyk, lek och pröva.

Göran Tonström

Foto: Göran Tonström

Senaste artiklar