Uppfriskande och krävande om att tala väl

Helene Egnell är stiftsadjunkt vid Centrum för religionsdialog i Stockholms stift. Foto: Lars Rindeskog

Det måste vara möjligt att sjunga lovsång till Jesus Kristus utan att tala illa om de andra.

Ann Aldén läser Tala väl – Predikokommentarer i Krister Stendahls anda.

Tänk om det är så enkelt, och så svårt, som att Tala Väl…

Det är ett ­gediget arbete som genom bok­en Tala Väl blir tillgängligt för en bredare publik. Reflekterande praktiker och forskare delar med sig av sin kunskap, sina erfarenheter och inte minst viktigt frukterna av vänskap med judar i Sverige och världen.

Bokens texter utmanar invanda mönster. Den som öppnar upp och vill kan få syn på, både sig själv och ”de andra”. Bokens passionerade budskap är att det måste vara möjligt att frimodigt förkunna Kristus utan att någon annan berövas frimodigheten i sin tro, sitt arv, sina rötter. ­Judisk tro och tradition står i fokus, men här finns även religionsteologiska perspektiv som kastar ljus över multireligiösa ­relationer generellt. 

Med förödande konsekvenser har det goda budskapet om Jesus Kristus, mer eller mindre regelmässigt, tecknats mot en mörklagd bakgrund av judisk lära och judiskt liv. Kristen teologi och förkunnelse är, och har varit, ­genommarinerad av vad vi i dag kallar för ersättningsteologi. Och det är ytterst få som på egen hand kan lyfta sig ur denna tankefigur. Detta är bokens bidrag. Vi lotsas varsamt i riktning mot att med Krister Stendahl kunna säga; det måste vara möjligt att sjunga lovsång till Jesus Kristus utan att tala illa om de andra. 

Med förödande konsekvenser har det goda budskapet om Jesus Kristus, mer eller mindre regelmässigt, tecknats mot en mörklagd bakgrund av judisk lära och judiskt liv.

Tre fjärdedelar av boken kommenterar kyrkoårets evangelietexter. Dessa kommentarer är visserligen ojämna men de är en guldgruva för den predikant som är beredd att utmana sig själv ­genom att ompröva och på samma gång fördjupa kunskapen om traditionen som var Jesu egen. Vi som har uppdraget att förkunna bör ha boken nära till hands, till stöd för en ökad medvetenhet och som ett skydd mot ren obetänksamhet.

En dryg fjärdedel av boken ­består av artiklar, av vilka flera överraskar i aktualitet och bredd. Relationen mellan dialog och mission bearbetas. Likaså hur ­Israel-Palestina-konflikten kastar sin skugga. Här finns ett ­resonemang kring filosemitism; det vill säga måste man älska allt judiskt för att inte bli tagen för antisemit? Och här problem­atiseras en rad antaganden som en kristen teolog ofta tagit för självklara. Genom bokens artiklar får allmänbildningen en rejäl boost. 

Det är en uppfriskande bok. En krävande bok. Det är en bok som ”stör ordningen”, i ordens bästa mening. Gång på gång när jag läser måste jag återvända till bokens titel för att påminna mig om att det kan vara enkelt, om än det alltför ofta är svårt, att Tala Väl…

Ann Aldén

Fakta: Bok

Tala väl – Predikokommentarer i Krister Stendahls anda 

Red Helene Egnell

Bibelakademiförlaget

Taggar:

Recension Bok

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.