Mångalen - eller bara galen?

Nu på måndag, passande nog, är det närmast en högtidsdag för alla som är intresserade av vår närmaste himlakropp: månen.

Då, tidigt på morgonen, inträffar inte mindre än två månfenomen samtidigt. Dels en så kallad supermåne, dels en månförmörkelse då månen blir alldeles blodröd.

Tron på månens magiska kraft finns djupt rotad i nästan alla kulturer. Om månens dragningskraft är stark nog att påverka världshaven borde den också påverka oss människor, tycks många resonera.

Ramlar lättare

Vid flera tillfällen, även i Sverige, har både poliser och sjukhuspersonal vittnat om att det är mer fylla och bråk vid fullmåne än andra dagar. Andra har tyckt sig se att månen påverkar både menstruationscykeln hos kvinnor och sömnen.

Ett annat exempel är de yogalärare som avråder från yogapass under ny- och fullmåne.

– Vi har inga pass då. Om du skadar dig mer vid ny- eller fullmåne går ju inte att bevisa, men faktum är att om det är någon gång man ramlar från huvudstående (en yogaposition) så är det vid fullmåne. Det finns mer energi i luften då, säger Charlotte Lindström, ashtangayoga-instruktör i Stockholm.

Oskyldigt anklagad

Men att månens faser skulle påverka oss människor är bara nys, säger Claes-Ingvar Björnsson, professor i astronomi vid Stockholms universitet.

– Det finns inga som helst vetenskapliga belägg för att månen påverkar oss rent fysiskt, mer än som en naturupplevelse. Månens faser beror på var månen befinner sig i förhållande till solen och jorden, men dragningskraften är densamma hela tiden, säger han.

För några år sedan fick mytbildningen ny skjuts sedan en till synes vederhäftig studie visat att månens cykler påverkade antalet patienter på en akutmottagning i Barcelona.

Men efter att ha synat studien i sömmarna kunde forskare vid University of California, Los Angeles (UCLA) tidigare i år konstatera att studien hade en rad fel och brister. Månens cykler hade inget med saken att göra.

– Månen är oskyldig! utbrast Jean-Luc Margot, en av forskarna vid UCLA.