Nyhet

Nordkorea startar plutoniumreaktor

– Om USA och andra fientliga krafter ihärdigt fortsätter att driva sin hänsynslösa fientliga politik . . . så är Nordkorea fullt redo att ta itu med dem med kärnvapen när som helst, säger chefen för landets atomenergiinstitut i en intervju med statliga nyhetsbyrån KCNA.

Reaktorn stängdes 2007, som del i sexpartsavtal som innebar bistånd i utbyte mot nedrustning, men har sedan 2013 rustats upp.

Beskedet kommer bara dagar efter det att Nordkorea antytt att det nästa månad kan komma att skjutas av en raket för att högtidlighålla en stor politisk händelse. Enligt spekulationer i väst kan det bli i samband med 70-årsjubileet av bildandet av Nordkoreas kommunistparti den 10 oktober.

Nordkorea har tidigare försäkrat att landets raketuppskjutningar rör sig om fredliga utplaceringar av satelliter. Men det tror inte sydsidan och dess allierade USA på, som varnar Nordkorea för att en eventuell raketuppskjutning kommer att betraktas som en "allvarlig provokation".

– Det är ett militärt hot och ett klart brott mot FN:s resolution som fördömer alla aktiviteter med ballistisk robotteknologi, säger Kim Min-Seok, talesperson för det sydkoreanska försvarsdepartementet.