Säpo: 125 svenskar på terroristsidan

Säpochefen Anders Thornberg säger att närmare 300 svenskar rest till Syrien och Irak för att strida de tre senaste åren. Ett 40-tal har hittills dödats i strid. Cirka 125 personer är kvar i Syrien och Irak.

– Det är ganska många. Jämför man till exempel med andra världskriget var det bara omkring 180 svenska frivilliga i SS, säger Hans Brun som forskar om kontraterrorism vid Kings College i London.

Jämfört med liknande länder har förhållandevis många rest från Sverige, enligt Anders Thornberg.

– Det finns en våldsbejakande islamistisk miljö i Sverige som attraherar folk att åka, säger Anders Thornberg.

Även barn

Av de 125 svenskarna är 90 män och 35 kvinnor, enligt Säpo. Bland dem som åkt ned finns även barn, enligt Thornberg.

Att ansluta sig till IS är inget brott i sig. Det är först när man kan bevisa att den enskilda individen begått brottsliga handlingar som det svenska rättsväsendet kan ingripa.

Regeringen föreslog för en månad sedan en nationell strategi mot terrorism och terrorbrottsresor. Bland de viktigaste punkterna är att just kriminalisera resorna och organisering av resorna, rekrytering och finansiering. Förslagen ligger nu hos riksdagen.

– Det kan säkert uppkomma behov av ännu fler åtgärder vad det lider. Men nu inväntar vi riksdagens behandling av de här förslagen, säger inrikesminister Anders Ygeman till TT.

115 svenskar har återvänt hem. Samtliga är identifierade av Säpo. Rekryteringen ökar fortfarande, men färre återvänder hem. Enligt Thornberg kan det bero på att de inte tillåts lämna. Övervakning av dem som kommer hem från striderna i Syrien är enligt Thornberg en viktig del av arbetet med att förebygga terrorism i Sverige.

– Vi tror inte att det är 115 potentiella terrorister som kommer hem. Men de kan få lite av en rockstjärnestatus och bli förebilder för andra ungdomar. Vår uppgift är att identifiera och sortera ut dem, säger Thornberg.

Goda krafter

Att Säpo presenterar sina siffror för allmänheten och är öppen med sina arbetsmetoder har förstås ett syfte.

– Vi vill tala om hur verkligheten ser ut och få hjälp av alla goda krafter i samhället för att avbryta rekryteringen.

Strategin får beröm av Anders Ygeman.

– Det räcker inte med att Säpo bekämpar terrorkrigsresor och radikalisering, vi måste ha med oss hela samhället. Och då är det förebyggande arbetet med att strypa nyrekryteringen en viktig del, säger Ygeman.