Svensk polis gör som dansk

Det danska beslutet väckte uppmärksamhet på högsta nivå i Sverige.

– Dublinförordningen säger att det land dit flyktingarna kommer är det land där man ska registreras. Det är så vi agerar i Sverige och vi tänker följa reglerna, sade Stefan Löfven vid en pressträff på torsdagen.

Formellt ska en ankommande som inte vill söka asyl och registrera sig, tas i förvar av polisen i väntan på avvisning. Men i praktiken är det för närvarande inte så självklart, varken i Danmark eller i Sverige.

– Dansk polis bedömde att det inte var hållbart att låsa in folk hur länge som helst för att de inte vill registrera sig, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Samma konsekvens

TT: Bedömer Migrationsverket att polismyndigheterna i Danmark och Sverige gör på samma sätt?

– Man kan väl säga att konsekvensen blir densamma. Personer här som inte vill söka asyl i Sverige åker vidare till andra länder utan att de stoppas på vägen, svarar han.

TT: Om bara ett fåtal fall tas i förvar, var hamnar resten då?

– Framför allt tar man sig till Finland och Norge.

Enligt Fredrik Bengtsson har flera hundra personer under den senaste veckan valt att inte söka asyl här.

– Migrationsverket varken kan, ska eller har mandat att tvinga människor att registrera sig när de kommer till Sverige. Däremot är vi väldigt tydliga med att om ni inte registrerar er, blir det ett ärende för gränspolisen för då befinner man sig i Sverige illegalt. Och då ska polisen agera, utifrån det regelverk vi har, säger han.

Ett fåtal fall

Per Löwenberg, gruppchef vid nationella gränspolissektionen under polisens nationella operativ avdelning (NOA), säger till TT att polisen agerat i ett fåtal sådana fall.

– Polisen kan ta dem i förvar. Men vi har gått ut med att det ska användas restriktivt, säger Per Löwenberg.

Efter senare tids tilltagande flyktingströmmar har NOA upprättat en "nationell särskild händelse".

– Vi har försökt skaffa oss en lägesbild och nå ett enhetligt agerande, där vi skickat ut ett slags förhållningsregler till polismyndigheten, säger Per Löwenberg.

"Älskar Sverige"

Nya grupper av människor på flykt når nu Sverige. Tillströmningen via färjelinjerna väntas hålla i sig.

– Enligt de prognoser vi fått när vi talat med myndigheter så kommer det att fortsätta ett bra tag, säger Niclas Mårtensson, vice vd på Stena Line, när morgonfärjan från Kiel anlöper Göteborg.

– Det här är gäster som alla andra. En del har fått biljetter via tyska staten, vissa har betalat själva och vissa har fått hjälp av andra personer.

Folk passerar terminalhallen. En del är familjer med småbarn. Några har flytt Syrien ihop med vänner. 21-årige Maher Abdallah från Aleppo är en av många med just den här färjan.

– Jag älskar Sverige, jag är väldigt glad nu. Jag har rest genom hela Europa, nu senast Tyskland. Jag åkte till Danmark också men vände tillbaka eftersom det var problem där, berättar han.

I Trelleborg har rederierna inlett ett samarbete med Migrationsverket, polisen och hamnen. Vid avgång från Tyskland informerar rederierna Trelleborgs hamn om det exakta antalet flyktingar ombord. Vid ankomsten i Trelleborg kör bussar från Migrationsverket ombord och flyktingarna kan stiga på direkt.