Brittisk film vann kyrkans pris på BUFF

Det blev den brittiska filmen Broken som vann Svenska kyrkans ungdomsfilmpris på Barn- och Ungdomsfilmfestivalen. Priset på 50 000 kronor delades på fredagskvällen ut av biskop Antje Jackelén vid festivalens prisceremoni på Moriskan i Malmö.

Prismotiveringen lyder: Varför drabbar detta kaos mig? Broken släpper respektfullt en bomb med frågor och vi får själva hitta svaren. Filmen berör svårigheten i att vara människa i en värld som faktiskt är oförutsägbar. Och där finns hoppet.

Broken är regisserad av Rufus Norris och filmen handlar om 11-åriga Skunk som bor i ett radhusområde i norra London. En dag bevittnar hon hur en granne misshandlar en annan och det blir startpunkten för en dramatisk period då lögner avslöjas och lojalitet sätts på prov. Vilket ställer mycket av det som Skunk tagit för givet på ända.

Filmen beskrivs som en modig, gripande och kärleksfull skildring om godhet som inte alltid räcker till och om ondska som alltid är resultatet av olyckliga omständigheter.

– Jag är väldigt hedrad, det är fantastiskt, och roligt att dessa frågor uppmärksammas. Filmen handlar om att vara ung i dagens samhälle och till viss del om beskydd. Utanför familjens beskydd fungerar inte nätverken i samhällsstrukturen som de ska. Tidningarna rapporterar väldigt snabbt om våld bland ungdomar och så vidare, samtidigt drar regeringen in alla ställen dit unga kan gå. Istället för att spela bordtennis eller dansa så får de sitta ute i en park eller liknande. De måste ju vara någonstans. Jag har själv en sextonårig pojke och är väldigt engagerad i frågorna, säger Rufus Norris.

– Jag känner inte till så mycket om filmpriset men tycker det är otroligt att den Svenska kyrkan verkar väldigt progressiv och engagerad och dessutom har ett särskilt filmpris. Att biskopen var där personligen och delade ut priset och att hon dessutom är kvinna tycker jag är otroligt, det skulle inte hända i Storbritannien, säger Rufus Norris vidare.

Åtta filmer var i år nominerade till kyrkans filmpris och det var sjunde gången som det delades ut. Det återkommande temat är komplicerade familjerelationer som ska synliggöra aktuella livsfrågor på ett sätt som berör unga och vuxna.

Göran Tonström

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.