Passionshistorien berättad från Fässberg

Varje dag under påsk sänder Sveriges television ett program om högtidens kristna bakgrund. Det är församlingspedagog Lena Forsberg i Fässbergs församling som står bakom dem.

Det första avsnittet sänds i morgon, skärtorsdag, tittarna får då bland annat höra berättelsen om nattvarden och hur Jesus grips efter att Judas har kysst honom.
Alla fem program bygger på Lena Forsbergs bibliska scener som hon har byggt från grunden i utställningen Gränsland som invigdes år 2007.

Dockor, scenografi och bakgrunder är producerade av henne och sedan förra året visas de permanent i Krokslättskyrkan i Fässbergs församling i Göteborg. Men framtiden är osäker för Lena Forsbergs bibliska figurer, kyrkan ska säljas och därmed förlorar de sin hemvist.  

Det var Sveriges television som tog kontakt och bad henne göra programmen om passionshistorien.
– Jag blev jätterädd när jag fick frågan. Det är ett så stort ansvar att bara berätta de nakna berättelserna. Jag har fått välja bort hela tiden, säger Lena Forsberg.
– Men det är ett stort förtroende att få, och en nåd att göra. Min styrka är att jag berättar Bibelns historier, det är ingen predikan.

Inför inspelningen byggde Lena Forsberg om utställningen för att scenerna skulle passa programmen som bara är fem minuter långa, de sänds före nyheterna som startar klockan 18.00.

I långfredagens berättelse får tittarna möta Jesus som bär sitt kors och hur han till slut ger upp andan. Påskaftonens program kretsar kring rädslan för vad som kan komma att hända efter Jesu död, påskdagen ägnas åt berättelserna vid graven och i annandagens avsnitt får tittarna följa Jesus och lärjungarna på vägen mot Emmaus.  
 

Elisabet Sandberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.