Debatt-TV: ”Striden om kyrkans frihet är inte avslutad ännu”

Vad har partipolitiken med Svenska kyrkan att skaffa? I Kyrkans Tidnings debattstudio drabbade Socialdemokraternas Olle Burell samman med Frimodig kyrkas Bertil Murray.

Debattens vågor gick bitvis höga när Olle Burell (S) och Bertil Murray (FK) diskuterade partipolitikens vara eller icke vara i Svenska kyrkan.

Olle Burell: "Socialdemokraterna har varit aktiva i kyrkopolitiken sedan 1920-talet. Varför skulle vi sluta med det och släppa fram mörka krafter som Frimodig kyrka?"

Bertil Murray: "Ända sedan 1920-talet har det stått en strid om kyrkans frihet i förhållande till partierna. I den striden tillhör ni den förlorande sidan."

Partipolitiska nomineringsgrupper är unikt för Svenska kyrkan. En nödvändig komponent i en demokratisk folkkyrka, menar Olle Burell. Oförenligt med kyrkans väsen, tycker Bertil Murray.

Allt fler partier har lämnat kyrkopolitiken. Inför höstens kyrkoval är Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna de enda som ställer upp som partier.

Är det dags för de politiska partierna att släppa taget om Svenska kyrkan? frågar Kyrkans Tidnings debattredaktör Barbro Matzols debattörerna. Svaren får du i det senaste avsnittet av KT-debatt.

• Örjan S

Olle Burells pinsamma framträdande är ett bra exempel på en arrogant och maktfullkomlig politiker som verkligen demonstrerar härskarteknikens konst.

Han representerar ett sekulärt politiskt parti (S) som ställer upp till val i ett kristet samfund. Bara det är en motsägelse per definition. Kan Soc.dem. tänka sig att som politiskt parti ta makten i styrande organ i frikyrkliga samfund eller t.ex. muslimska samfund? Knappast, men i Svenska kyrkan tycker man tydligen att det är OK.

Om man drar Olle B. resonemang vidare i en analogi, så är det också OK att (S) som parti försöker ta makten också i andra idellla föreningar och organisationer, som t.ex. Röda korset, Stadsmissionen, AIK, Hammarby, Djurgården etc.

Svenska kyrkan borde styras utan inblandning från sekulära politiska partier. Besluten ska fattas utifrån trosbekännelsen, som läses varje söndag i högmässan, inte utifrån olika partiers program.

• David L

Olle, Olle.. vilken bubbla du lever i. Jag förstår inte för mitt liv hur ett parti med ett sekulärt partiprogram kan välja att ställa upp i ett val till ett trossamfund. Det är ju rent barockt! Idépolitiken kan ändå bedrivas i fria nomineringsgrupper. Det handlar ju helt klart om makt över kyrkan och kyrkans lära.

• Thomas Lindquist kyrkoherde e.m Örebro Nikolai

Även socialdemokratin borde inse att partipolitik inte har med en fri svensk kyrka att göra !! Vi har fått nog av partipiskor !!

• Anonym väljare

Jag röstar gärna på socialdemokraterna i riksdagsvalet. Det skulle aldrig falla mig in att rösta på socialdemokraterna i kyrkovalet. I kyrkan ska helig Ande leda varje människa som fått förtroendet att vara förtroendevald till kloka beslut. Partipiskor sårar Kristi kropp.

• Sidor

LEDIGA JOBB