Svenska kyrkan i Göteborg marscherar för vetenskap

Tusentals människor väntas delta i manifestationen March for Science i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå och Luleå i morgon lördag.

March for Science anordnas i mer än 500 städer runt om i världen och initiativet till manifestationen kommer från USA, där forskare och allmänhet vill stå upp för vikten av vetenskap och för att forskningsbaserad kunskap kommer till användning i samhället.

Här ingår också att motverka faktaresistens, ”alternativa fakta” och falska nyheter.

I Göteborg genomförs marschen av Göteborgs internationella vetenskapsfestival med stöd av bland annat Svenska kyrkan i Göteborgs stift. I och med stiftets mångåriga samarbete med festivalen föll det sig naturligt att stötta själva manifestationen.

– Jag uppfattar det som att frågorna är ganska självklara i Svenska kyrkan men det som kanske är ovanligare är att vi tagit steget och ställt oss bakom det här, säger Sara Wrige, teknologie doktor och stiftsadjunkt i Göteborg.

Uttrycket alternativa fakta tog snurr rejält i vintras när det användes av president Donald Trumps rådgivare Kellyanne Conway under en intervju där hon försvarade ett falskt påstående från den egna staben.

– Det vi kallar för alternativa fakta är en del av vår samtid och där finns det olika strömningar. En av strömningarna är en misstänksamhet eller ibland till och med en fientlighet mot vetenskaplighet och fakta. Eller att man tänker att det inte spelar så stor roll, säger Sara Wrige.

Vid till exempel diskussioner om klimatförändringar så menar Sara Wrige att en del upplever det som viktigare vad man upplever än vad data säger.

– Och då känns det viktigt att stå upp för fakta och vetenskaplighet, inte minst för de stora problem vi står inför som värld och som mänsklighet. Vi måste ha bra och god kunskap att använda när vi ska fatta beslut och när vi ska fundera kring klimat- och globala rättvisefrågor till exempel, som också är frågor som står kyrkan nära.

Tror du det kan finnas en bild av att det är konstigt att Svenska kyrkan är med i manifestationen?

– Jag möter ofta en förväntan, att den som är kristen förväntas att inte gilla vetenskap. Det tror jag är en bild som finns hos många både innanför och utanför kyrkan men jag tror inte det är sant.

Sara Wrige säger att kyrkan i alla tider har bejakat att naturen berättar om Gud, det man kallar naturlig teologi, samtidigt som det naturligtvis historiskt funnits problem mellan kyrkan och naturvetenskapen.

– Jag möter förvåning ganska ofta när jag till exempel berättar att jag har dubbel utbildning eller när vi berättar att vi arbetar med de här frågorna på vetenskapsfestivalen. Antingen förvåning "aha, hur går det ihop?" eller också förvåning som "jaha, åh vad bra!".

March for science startar på lördag klockan 12.00 på Gustav Adolfs torg i Göteborg och avslutas på Götaplatsen. I Sverige arrangeras manifestationen också i Stockholm, Uppsala, Umeå och Luleå.

Fakta: March for science

March for science är ett internationellt arrangemang som genomförs på många platser i världen den 22 april 2017.

Forskare och vetenskapsentusiaster möts i en manifestation för vetenskapens betydelse samt för att uppmuntra forskning som ger oss insikter om livet.

I Göteborg genomförs marschen av Göteborgs internationella vetenskapsfestival med stöd:

Arbetsmiljöforskning.se, Chalmers, Folkuniversitet, FORSKOM, Göteborgs universitet, Göteborg & Co Näringslivsgruppen, Klimatpodden, Nationellt resurscentrum för fysik, Lunds universitet, Riksbankens jubileumsfond, Svenska kyrkan Göteborgs stift, Vetenskapsrådet, VoF (Föreningen Vetenskap & Folkbildning).

Sara From

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.