Absurt om begravning i Järfälla

Viktiga frågor för mig har inte funnits med i denna valrörelse. Men däremot i Kyrkans Tidning genom intervjuerna med partiledarna. Det är väl därför jag är prenumerant.

Biskop Åke Bonnier betonade i veckan att kyrkan är politisk. Självklart. Och det gäller verkligen i Järfälla, men på ett mycket dåligt sätt. Som en av få församlingar använder Järfälla sitt begravningsmonopol för att etablera och utveckla en egen begravningsbyrå i Järfälla församling. Ytterst oetiskt! Men vem bryr sig? Vilka borde bry sig?

Det är samhällets ansvar att vi alla blir gravsatta när vi avlidit. Därför sköter Stockholms stad den uppgiften. Men här i Järfälla är det, precis som i de flesta andra kommuner, Svenska kyrkan som fick statens uppdrag att sköta detta år 2000.

Järfälla församling är vad man kallar huvudman för begravningsverksamheten. Huvudmannens ansvar omfattar alla som är folkbokförda inom förvaltningsområdet oavsett livsåskådning.

Bara de som tror på en Gud eller av annan anledning är med i Svenska kyrkan får vara med och sköta och utveckla denna intressanta och viktiga samhällsuppgift. Vi andra får titta på och en del får förmodligen yrkesförbud. Det var när det beslutet togs som vi fick begravningsavgiften explicit (!) på skattsedeln och ett begravningsombud. Ett begravningsombud som i Järfälla oftast varit medlem i Svenska kyrkan, men med uppgift att representera tiotusentals icke-medlemmar. Ett begravningsombud gjorde det så ”bra” att hon numera är vice ordförande i kyrkorådet, som just tar de strategiska besluten.

Hoppas denna absurda lösning av begravningsverksamheten kommer upp på kyrkomötet i alla fall.

Mikael Göransson
Järfälla

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.