Akt med urna sämre än kista av flera skäl

Helge B. Berg Präst i Arbrå-Undersviks församling

Foto: Mats Schagerström/TT

En begravning enligt Svenska kyrkans ordning borde bara kunna ske med kista framme i koret

Under senare år har förekomsten av "akt med urna" ökat betydligt. Det är olyckligt av flera anledningar.

Dels försvåras sorgearbetet för anhöriga. Det är stor skillnad om man kommer in i kyrkan och det står en kista framme i koret, eller om det är en urna. Är det en kista ser man omedelbart att här är det en person som har dött och nu ska det vara begravningsgudstjänst. Är det en urna blir det en mycket mer abstrakt fråga, döden göms undan på något sätt. Dels kringgås lagen om max 30 dagar mellan dödsfall och begravning (jag ska om en månad ha en akt med urna där det kommer att ha gått 73 dagar mellan dödsfall och begravning). Det är inte värdigt.

Problemet är att begravningsbyråerna lovar anhöriga att man kan göra så. 

Därför anser jag att biskopskollegiet och kyrkomötet bör fastslå att en begravning enligt Svenska kyrkans ordning sker med en kista framme i koret. Givetvis inom 30 dagar från dödsfallet. Kan våra grannländer klara av det på 8-14 dagar finns det ingen ursäkt för att det ska dra ut på tiden i Sverige. Undantag kan bara beviljas av kyrkoherden och bara om det föreligger särskilda pastorala skäl. Det är inget som begravningsbyrån kan råda över.

Helge B. Berg, präst i Arbrå-Undersviks församling

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Håkan
Absolut lägger ibland begravningsbyråer sig i sådant de inte borde, och absolut finns problem med lång tid mellan dödsfall och begravningsgudstjänst. Dock finns en pastoralt god aspekt med akt över urna: möjligheten att förena begravningsgudstjänst och gravsättning, alltså att "bli klar" på begravningsdagen.
Kent Nilsson
Har Helge B aktier i kistbranschen? Det är precis lika fint, om inte finare, med urna! Helge B ska inte uttala sig om det han inte förstår.
Nils-Erik Lundberg
Jag är ledsen och förvånad över detta auktoritära uttalande från en präst i vår moderna tid. Detta slag av förmyndarskap passar varken med nytestamentlig eller nutida demokratisk kristendom.
Micke
I HBL (finska huvudstadsbladet) 15 mars kan man läsa att en normalbegravning i Finland äger rum omkring 4 veckor efter dödsfallet - så det är inte tal om några 8-14 dagar där inte. För övrigt kvittar det väl om begravningen är med urna eftersom de flesta människor i dag inte har en kristen tro.
Ingela Stuube Rylander
Instämmer helt i de framförda synpunkterna!