Aldrig aktuellt begrava soldater i skogen

Matts Martinsson tidigare militär- och fältpastor

Att begrava i skog eller terräng, så kallad fältgrav, har aldrig varit förstahandsalternativ. Det har aldrig varit fritt fram att begrava ”i skogen”, skriver debattör Matts Martinsson med anledning av ett nytt gravtjänstreglemente.  

I olika medier har fältprosten för en dryg vecka sedan informerat om att nytt reglemente för gravtjänst är på gång. Detta är naturligtvis nödvändigt eftersom försvarsmakten förändras. 

Men han tycks ha läst nuvarande reglemente dåligt. Enligt nuvarande Gravtjänstreglemente är målet att stupade soldater skall till hemorten. 

Samma princip gällde i det äldre Krigsgravreglementet.  I inledningen till nuvarande reglemente under rubriken Grunder står det: Gravtjänstens ändamål är att på ett värdigt sätt omhänderta egna och främmande försvarsmakts döda samt civila döda inom områden där civil begravningsverksamhet inte kan verka. De döda transporteras till hemorten för gravsättning. När så inte är möjligt kan gravsättning ske på annan begravningsplats, i fältgrav eller till sjöss. Begravning i fältgrav eller till sjöss får endast ske i yttersta nödfall. 

Att begrava i skog eller terräng, så kallad fältgrav, har aldrig varit förstahandsalternativ. Det har aldrig varit fritt fram att begrava ”i skogen”.  

Under mina drygt trettio år som militärpastor och fältpastor vid arméförband och hemvärn har jag haft förmånen att utbilda värnpliktiga, befäl, hemvärnspersonal och frivilligpersonal i gravtjänst. Aldrig har jag lärt ut något annat än att målet är hemorten för stupade soldater. Men jag har lärt ut hur man gravsätter i fältgrav och hur man redovisar detta då kunskapen behövs om man hamnar i nödsituation.

Även om fältprosten antyder att fältgrav blir förbjudet i nya reglementet är jag övertygad om framför allt chefer på olika nivåer behöver kunskap om fältgravsättning. Även i ett framtida krig kan situationer uppstå där det inte är möjligt att transportera till uppsamlingsplats eller hemort. Trupp som måste retirera kan tvingas fältbegrava stupade. För specialförband och spaningsförband som opererar bakom fiendens linjer kan det bli omöjligt att ordna transport.

Även de tidigare reglementena talar om att fiendens stupade skall överlämnas men oberoende av vilket reglemente man använder kan inte detta ske under pågående stridshandlingar.

Ett reglemente är aldrig mer än ett hjälpmedel och kan aldrig täcka upp alla situationer som kan uppstå under krig. 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Matts Martinsson, tidigare militär- och fältpastor

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
55

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Göteborgs stift
Luleå stift
Göteborgs stift
Göteborgs stift
Stockholms stift
Göteborgs stift
Lunds stift
Uppsala stift