Den nya antisemitismen

WEBBDEBATT Ett telefonsamtal via "hell-phone" från Dr Joseph Goebbels till hans chef Adolf Hitler: "Mein Führer" utropar Goebbels upphetsat "nyheter från världen. Det tycks som om vi varit på rätt spår i alla fall. Anti-semitismen erövrar Europa!"<br>

"Utmärkt" säger Führern. "Det innebär slutet för judarna"
"Hmm.......nja .......inte riktigt mein Führer." "Vi verkar ha valt fel semiter. Våra arvtagare, de nya antisemiterna, kommer att utplåna araber och alla andra muslimer i Europa. När allt kommer omkring finns det många fler muslimer än judar att utrota" skrockar Goebbels.
"Men judarna då?" fortsätter Hitler envist.
"Du kommer inte att tro mig, de nya antisemiterna älskar Israel och den judiska staten - och Israel älskar dem!"

Historien publicerades av Uri Avnery i samband med massakern i Norge för att väcka debatt kring frågan om dådet i Norge var en enstaka galnings verk utifrån att högerextremister i Europa och USA unisont tagit avstånd från galningen i Norge. Han hör inte till oss?

Uri Avnery är välkänd israelisk författare, journalist och fd medlem i Knesset och som även startat den politiskt oberoende israeliska fredsrörelsen Gush Shalom 1993.
Finns det samband mellan massmördaren från Oslo och mordet på Yitzhak Rabin i Tel Aviv 1995?
Yitzhak Rabin var Israels representant i fredsprocessen mellan Israel och Palestina, Osloprocessen, som 1993 blev ett ramverk för ett framtida självständigt Palestina och där även statsminister Jens Stoltenbergs far Arbeiderpartiets dåvarande utrikesminister Thorvald Stoltenberg också var delaktig. Uri Avnery beskriver hur mordet på Rabin under lång tid dessförinnan föregicks av accelererande hatkampanjer mot Rabin från nästan samtliga högerfalanger i Israel, inklusive rabbiner. Mordet utfördes av en enskild högerextremist, en fd bosättare - Yigal Amir - som i likhet med Oslomördaren under lång tid kallblodigt hade planerat sitt dåd.

Men var Anders Behring Breivik och för den delen Yigal Amir verkligen ensamma?
Är inte alla uppviglare och demagoger deras medbrottslingar, frågar Avnery och pekar särskilt ut utrikesminister Avigdor Lieberman, ledare och grundare av nationalistpartiet Yisrael Beiteinu, som den som raserat Oslofördraget och Yitzhak Rabins strävan för fred och försoning och ett underliggande budskap om multikulturell och multireligiös fredlig samexistens utifrån allas lika värde.
Detta var också den framtida politiska målsättningen på Utöja för de politiskt medvetna ungdomarna från Arbeiderpartiet. En utmaning som provocerar. Det har Anders Behring Breivik bekräftat. Oslo går igen!

Lieberman har
sin starkaste väljarkår bland högerextrema immigranter från det forna Sovjetunionen varav många blivit "bosättare" dvs bosatt sig på ockuperat område. Lieberman är själv en sådan immigrant och bosättare på Västbanken.
Uri Avnery menar att Israel inte längre kontrollerar bosättarna utan att det är bosättarna som kontrollerar Israel. Det senaste beviset för detta är den nya så kallade anti-bojkott lagen som medför en inskränkning i yttrandefrihet och demokratiska rättigheter i Israel då opinionsbildning mot tex bosättare indirekt förbjuds. Ett första steg bort från demokrati.

Liebermans högerextrema parti för vidare arvet efter den kontroversielle sionisten Ze'ev Jabotinski som bland annat hade Mussolini som politisk förebild.
Sionism som politisk ideologi bygger på ett "vi och dom tänkande" dvs på åtskillnad vilket på afrikaans heter apartheid och som betonar särskillnad och oförenliga olikheter. Att motverka åtskillnad genom att istället betona likheter och fredlig samexistens blir då per definition våldsamt provocerande och oförenligt med främlingsfientlig partipolitik.
Frihetspartiet PVV Partij voor de Vrijheid i Holland leds av Geert Wilders, känd som extremt främlingsfientlig mot muslimer, har inga problem att samtidigt räkna sig som sionist.

I Sverige blir Livets Ord och Ulf Ekman, som själv definierar sig som kristen sionist, språkrör för Israels högerfalang genom att tex föra arvet efter Jabotinski vidare genom sin organisation Operation Jabotinski som sedan 1993 hjälper judar från det forna Sovjetunionen att flytta till Israel. Många av dessa blir nya bosättare som alls inte alla tror på Gud men alla tror att Gud gett dem det förlovade landet, vilket innefattar tron på att det är legitimt att ta det tillbaka. Dvs sekulära judar åsidosätter sekulära juridiska lagar och överenskommelser med åberopande av Gudomliga överenskommelser.

Irène Nordgren
Stockholm
Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.