En ekande tondövhet att satsa miljoner på reklam

Kristina Kvist, diakon

Vad skulle hända om man tog de 45 miljoner kronorna i en satsning för de som allra mest behöver hjälp just nu?

Svenska kyrkan satsar nu till och med år 2025 45 miljoner kronor på en nationell reklamkampanj för att minska medlemstappet och öka kunskapen om Svenska kyrkan och ACT. För detta söker man en reklambyrå. Intresset uppges vara stort. Tror jag det. 6-8 miljoner som byrån får att använda är inte småpengar.

Som diakon kommer uttrycket tondövhet för mig. Sverige, och övriga världen befinner sig i ett läge vi inte gjort på många decennier. Fattigdomen ökar. Allt fler barn far illa. Utsattheten ökar. Krigshotet har nått även oss. Listan kan göras lång. Vad sänder det för signal att Svenska kyrkan meddelar en reklam/informationssatsning på 45 miljoner kronor?
En person i ledande ställning i vår kyrka hade ett talesätt. ”Det är inte pengarna som är problemet.” Så sant, vi är kanske den kyrka i världen som har det bäst ekonomiskt. Men är vi den mest trovärdiga? Någonstans skaver det, säkert inte bara för mig.

En enkel diakon kanske inte förstår det fina i kråksången, men jag tänker så här. Finns det andra sätt att använda pengarna för att göra Svenska kyrkan känd, och aktad? Har man funderat i de banorna? Vad skulle hända om man tog de 45 miljoner kronorna i en satsning för de som allra mest behöver hjälp just nu? Kanske skulle det då bara behövas en pressträff för att hamna i medierna och få uppmärksamhet? Och samtidigt skulle pengarna komma våra medmänniskor till gagn, inte bara reklambyråer och tryckerier. Men som sagt, vad förstår en diakon?

Jag tror, att om vi ska tänka långsiktigt får vi nog jobba mer på trovärdighet än med reklamkampanjer, det gäller både nationellt och lokalt.

Kristina Kvist,

diakon

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

8 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Robert
Om kyrkan vill förbli relevant på lång sikt, då behövs det att satsa på att se till att behålla medlemmar och att få många nya att bli medlem. Att döpa, att konfirmera, osv. Utan medlemmar och deras avgift ingen verksamhet. Många säger att kyrkan pratar för lite om vad kyrkan gör. Jag stödjer för fullt denna satsning! Den behövs. (Ledamot i KF och KR i Hässelby församling)
Marie
Jag har funderat i samma bana. - Trovärdighet och tillgänglighet håller i längden.
Irene, en annan diakon
Jag håller med. Man kan förmedla vad kyrkan gör och kyrkans relevans på andra sätt än en reklamsatsning. Satsa pengar på att informera om kyrkans verksamheter, investera i bra personalpolitik, berätta om vilken skillnad kyrkans anställda gör för människor och samhälle. Gör det möjligt att utbilda sig till diakon, pedagog, musiker och präst utan att flytta 100 mil till utbildningsorten och utan att lämna hem och familj. Då blir kyrkan mera synlig och kunskapen ökar om kyrkans arbete. Utan "arbetare" går "skörden" förlorad. Utan personal spelar det ingen roll hur många reklampelare som än är uppsatta.
Per-Olof Erickson
Håller fullständigt med Kristina Kvist. Nu behöver vi hjälpa människorna i Turkiet och Syrien. 45 miljoner dit skulle leda till att massmedia skriver om denna katasrofhjälp från Kyrkan. Då får Kyrkan vratis reklam
Gäst
Nej, kyrkan behöver inte reklambyråer som talar om vad kyrkan gör. Kyrkan behöver göra saker - och rätt saker - så att folk pratar om det.
Mikael Aspelin
Efter att ha arbetat som präst i Jämtländskt inland må jag säga att inga reklamkampanjer kommer att öka förståelse eller ge mer delaktighet till glesbygdens församling hur många informationskampanjer man än betalar dyrt för. Det enda som ger delaktighet och förståelse är närvaro.
PH
Delar kritiken! För den summa skulle många fattiga och behövande kunna få hjälp. Det skulle säga mer än aldrig så många dyra reklamkampanjer.
Hans-Åke, medlem
Ett etiskt, humant och klokt förslag, tänker jag. Efter att ha lyssnat till och talat med dem som leder Norrtäljes Östra pastorat och min Väddöförsamling, anar jag att de håller med. Vänligen från Väddö