
Foto: Katie Adkins
Utbildningarna verkar fortfarande vara anpassade mest för en ung student som har möjlighet och tid att studera på heltid och bo på studieorten.
Kyrkomusiker gör ett ovärderligt arbete på många håll. Musiken samlar människor och berikar gudstjänstlivet. I samband med gudstjänster och kyrkliga handlingar har kyrkomusiker jämte präst något av en nyckelroll. Det är därför en så tråkig utveckling att många församlingar har vakanta tjänster, inte för att de inte vill anställa, utan för att det finns för få musiker just nu.
Vi är glada över att det varje år att varje år utbildas nya kyrkomusiker exempelvis på musikhögskolor i Malmö, Göteborg och Stockholm, många av dessa är unga talanger som blir fantastiska kyrkomusiker. Men det är allt för få som utbildas för att täcka de behov som uppstår vid pensionsavgångar. En del blir kantorer, andra organister.
Kantorerna har ju en kortare utbildning oftast vid folkhögskolor. Det finns också musiker som saknar formell utbildning helt eller delvis. En del har gått enstaka kurser eller andra utbildningar, några av dessa är mycket kompetenta i musiklivet. Då dessa vill försöka komplettera upp till en examen, uppstår problem, ska de gå en kantorsutbildning som blir för ”lätt” för dem, vill de bli organister gäller det att kunna kombinera med exempelvis en halvtidstjänst i församling.
Några skolor försöker få till speciallösningar, men strävan att göra ”exakt lika” mot varje student oavsett bakgrund och yrkeslivserfarenhet sätter ibland käppar i hjulet.
Normen vid utbildningsanstalterna verkar fortfarande vara anpassad mest för en ung student som har möjlighet och tid att studera på heltid och bo på studieorten, inte den som skaffat sig kyrkomusikerkunskaper genom andra kurser och utbildningar och arbetslivserfarenhet.
Det finns exempel på musiker som ”nästan” fått ja till en individuell anpassad studiegång som går att kombinera med yrkesliv och familjeliv. Men sen stupar det på schemaläggning och omöjliggör en deltidstjänst på hemmaplan vissa dagar i veckan eller kräver att man flyttar hemifrån barn och respektive.
Det här är inte bara vår upplevelse, signaler och exempel finns på många platser och i flera stift. Det borde inte vara hur man skaffar sig kunskapen som skall värderas utan – att. Självklart är de längre utbildningarna en grundstomme i framtida kyrkomusikerutbildningar men andra alternativ bör också ges. Här bör Kyrkan i stift och rikskyrka samordna sig med musikutbildningarna för att hitta lösningar som kombinerar kvalitet med flexibilitet.
Vi förstår att detta inte är enkelt men vi har inte tid att vänta. Svenska Kyrkan och dess musikutbildningar kan bättre – vi i vill se förändring!
Simon Johansson, kyrkoherde Ludvika församling
Pernilla Cramnell, kyrkoherde Bärke Pastorat
Mathias Thornander, organist Ludvika församling
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.