Skymf mot konservativa ­präster som vill leva efter sin tro

Kerstin Breitholtz  tidigare präst i Svenska kyrkan, numera pensionär

Att präster som inte kan viga samkönade par ska kunna avkragas är en skymf mot konservativa präster, anser debattören. Foto: Johannes Frandsen

Förslaget om att alla präster måste viga samkönade par är en skymf mot de konservativa präster, som vill leva efter sin tro och Bibeln

När man står uppe på ett berg och ser världen där nedanför som ett panorama med fält, skogar, berg och vattendrag lysa med sin skönhet, så känns allt fritt. Andetagen blir lätta. Men när dimman breder ut sig över landskapet skymmer den utsikten och andetagen blir tunga. I dimman kan man lätt gå vilse. Så är det också med fanatismen och tunnelseendet. De kan få människor att fara illa medan fanatikern själv inte ser konsekvenserna.

I Kyrkans Tidning nummer 32 finns en artikel om ett förslag inför kyrkomötet 2022, där Jesper Eneroth, socialdemokraternas gruppledare i kyrkomötet och ledamot i kyrkostyrelsen, vill att alla präster ska tvingas viga samkönade par. Det är innebörden av hans förslag.

Kyrkan själv har på ett demokratiskt sätt visat att prästerna själva får avgöra om man vill viga samkönade par eller inte. Det tycker jag, som arbetat som präst i många år, är en bra lösning.

Att präster som inte kan viga samkönade par ska kunna avkragas är en skymf mot de konservativa präster, som vill leva efter sin tro och Bibeln. Är dessa präster ett hot mot Svenska kyrkan? Inte alls. Man kan också uttrycka det så här. Släng ut politikerna i stället! Svenska kyrkan kan överleva utan de kyrkopolitiker som inte är intresserade av det kristna budskapet. Naturligtvis finns det ändå bra kyrkopolitiker som vill kyrkans bästa, likaväl som det finns bra präster även om de kan säga nej till att viga människor av samma kön.

Svenska kyrkan har en bra ­lösning och det är synd att en kyrko­politiker pressar fram en konflikt i denna fråga. Det behöver inte vara så. Det som blir diskriminerande och skrämmande är hotet om att anmäla präster och avkraga dem.

Det ska bli intressant att se hur kyrkan och biskoparna gör i denna fråga, om man vågar säga nej till förslaget eller inte. Risken finns, att Svenska kyrkan blir en politiskt korrekt kyrka, som ängsligt följer samhällsvindarna. Var har respekten för prästerna tagit vägen?

Kerstin Breitholtz 
tidigare präst i Svenska kyrkan, numera pensionär

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Johnny Lestander
Håller självfallet helt med Kerstin i hennes tankegång. Det handlar inte om diskriminering utan om tro men det kommer nog aldrig socialdemokraterna inom Svenska kyrkan att förstå. Väldigt farliga vägar man är ute på när man vill ha en enhetlig tro och de som inte anpassar sig de kommer man att avkraga. Undrar om inte ett antal medlemmar inom svenska kyrkan med en genuin kristen tro kommer att hoppa av om beslutet blir enligt motionen från socialdemokraterna. Kvar blir väl då hedningarna inom Svenska Kyrkan.
mikael aspelin
Ska detta vara något nytt? Respekten för prästers åsikter har försvunnit på ett tidigt stadium -
Anders Lindström
Tack och lov att repekten inte längre är något som dessa konservativa präster kan kräva för att umgås med medmänniskorna
Per
Problemet är inte att det är skymf mot präster. Problemet är att det är löftesbrott och svek mot skrift och tradition.
Jonatan Fransson
Ta bort politiken helt från kyrkan. Den har inget där att göra.
Ulf-Johan
Även om kyrkan formellt skilts från staten lever den fortfarande under ett politiskt styre. Eftersom de världsliga och andliga trossystemen är av helt olika karaktär och styrs av olika normsystem innebär nuvarande styrning av Svenska kyrkan att den andliga dimensionen riskerar att erodera. Det Kerstin B. så målande beskriver i sin artikel är bara ett exempel bland många på gjorda och kanske kommande anpassningar till rådande politiska vindar.