En uppfriskande motbild av KT

Bengt Olof Dike

Vid morgonkaffets tidningsläsning gör man klokt i att hålla inne med tvärsäkra domslut

Hur många blir deprimerade av att läsa Kyrkans Tidning? Jonas Eek, som raljerar med ordet "torsdagsdepressionen"  och på ett uppfriskande sätt presenterar motbilden, har tydligen hört omdömet från flera håll. Jag dock bara från ett, vad jag på rak arm kan erinra mig. Därifrån - en ort i ett skogsrikt sydsvenskt stift - dock veckovis eller oftare sedan år tillbaka via en blogg upprepat ett oräkneligt antal gånger.
 
Men varken den ständigt kvantitativa aktiviteten eller tonfallet i bloggen antyder att denne läsares hälsotillstånd är påverkat i den riktning, som vederbörandes konstanta diagnos av den nu 40-årsjubilerande tidningen ger sken av. Detta i sin tur kan ju bero på att där ibland skildrade kyrkliga händelser och åsikter i Svenska kyrkan ej alltid faller i god jord hos alla läsare. Vid morgonkaffets tidningsläsning gör man därför klokt i att hålla inne med tvärsäkra domslut - och diagnoser. Den som höjer blicken över koppen, välkomnar nämligen den för demokratin och en aktiv levande kyrka nödvändiga insyn, granskning, viktiga avslöjanden och generator för en fri och frisk öppen debatt som Kyrkans Tidning faktiskt är. 
 
Så Jonas Eek kan faktiskt slå sig för bröstet.  Åtminstone försiktigt. Ty inget är ju så bra, att det inte kan bli bättre! Större bevakning av församlingarna vore inte ur världen. Men också en skarpare granskning av kyrkans organisatoriska topp, kyrkostyrelsen, är önskvärd. Där bryts ibland åsikter mot varandra som blir förborgade för den "vanlige" kyrkomedlemmen. Att sätta orsakerna till själva organisationens fysiska tillväxt i främst Uppsala på pränt, kan vara en kommande uppgift för KT, om jag i all enkelhet får tipsa tidningen.
 
KT får alltså väl godkänt och har inte skapat köer av läsare till apoteken för inköp av antidepressiva läkemedel. Men den kämpar förstås på en för tryckta medier nu svår marknad. 
 
Avslutningsvis en intresserad och trogen läsares blygsamma komplettering av Jonas Eeks fyndiga hälsobeskrivning:
 
-Torsdagsintuitionen - att känna vad som är på gång.
-Torsdagsinvitationen - inbjudan till läsarna att berika frukostkaffet.
-Torsdagsintroduktionen - presentationen av viktigt material.
-Torsdagsirritationen - läsarnas befogade ilska över rapporterade dumheter i kyrkan.
 
Bengt Olof Dike
Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Kyr

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA