Jag frågade om det fanns något veganskt och fick svaret potatis

Astrid Norberg professor emerita vid Institutionen för omvårdnad, Umeå Universitet

Kokt potatis. Foto: Janerik Henriksson/TT

Replik. Är veganer välkomna till Svenska kyrkan, frågar sig Astrid Norberg efter ett besök i sin lokala församling. Hon ger biskopar rådet att ta upp matfrågan under sina visitationer i församlingar.

REPLIK

 

Vi som fruktar de problem som kommer med de pågående klimatförändringarna behöver ta till oss av pågående forskning om hur vi kan leva på ett sätt som är bra för oss och för vårt klimat.

I Kyrkans Tidning (31 mars 2024) ger Pär Friberg, Jennie Högberg, Ajla Stenholz och David Stenholtz en intressant och kunnig beskrivning av hur vi alla kan hjälpa till att minska globala problem genom att äta växtbaserad kost, som har positiv påverkan på klimatet, miljön, hälsan och djurens situation. Pär Friberg och medskribenter behandlar situationer ”när det är dags att anmäla sig till en samling eller ett läger i Svenska kyrkans regi där det serveras mat”. Jag håller med dem om allt de skriver. Växtbaserad kost bör inte kallas specialkost.

Jag vill ta upp en annan mycket vanlig situation när en person ofta eller sällan besöker en kyrka och blir bjuden på kyrkkaffe eller en fin lunch vid stora högtider. I flera år har jag besökt kyrkor i Sverige, både tillhörande Svenska kyrkan och så kallade frikyrkor. Till kyrkkaffet har det inte funnits en vegansk smörgås eller kaka. Bröd är ofta veganskt så det vore varken arbetsamt eller dyrt att servera margarin och vegansk ost.

Jag har nyligen deltagit i en fin påsklunch med fisk, potatis och goda såser.  När jag frågade om det fanns något veganskt fick jag svar att det fanns potatis. Det fanns inte ens margarin att äta till potatisen. Det hade inte varit dyrt eller mycket arbetsamt att bjuda på en morot, några ärtor och bönor.

Naturligtvis är det som Pär Friberg och medskribenter påpekar att nu ”har vi tillgång till en mångfald av livsmedel från växtriket och har möjlighet att laga både näringsriktiga och festliga rätter”. Veganer och vegetarianer bör få känna sig välkomna till kyrkan.

Det finns flera skäl att kyrkor bör se till att det finns ett växtbaserat alternativ till både kyrkkaffe och luncher. Jag håller också med Pär Friberg och medskribenter om att det är ”märkligt att Svenska kyrkan, som under lång tid har verkat för bistånd, inte har uppmärksammat sambandet mellan hunger och konsumtion av kött och mejeriprodukter”. Nu forskas om maträttvisa och Svensk kyrkan bör sätta sig in i den forskningen.

Slutligen vill jag ge våra biskopar rådet att ta upp matfrågan under sina visitationer i församlingar.

Astrid Norberg, professor emerita vid Institutionen för omvårdnad, Umeå Universitet

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Ulla-Britt Joklev
Det är så sant! Jag har frågat många gånger om det finns något veganskt ,svaret är alltid nej.
Lena Nilsson
Bra att du tar upp detta. Det krävs inte mycket för kyrkan att bli på detta.
Jonas Norberg
Så viktig och bra debattartikel. Självklart bör ett etiskt beslut att inte äta djur respekteras. Bäst vore om kyrkan inför vegonorm eftersom alla kan äta växtbaserat.
Mats
Jag kan inte förstå att veganism inte är en självklarhet som kristen.
Ingrid Marongiu
Och inte minst: hur får man ihop kärleksbudskapet med att livnära sig på levande varelsers kadaver?
Kött eller potatis
I Argentina är köttkonsumtionen 70 kilo per person och år. I Sverige är den bara 20 kilo. Vi är alltså bäst.
Sven Svensson
Veganer är under eller omkring 2 % av befolkningen. Om vi delar upp 100 % av invånarna i 2 % grupper hamnar vi på 50 grupper. Då kan det bli 50 olika rätter som skall serveras. Tycker det var ett bra svar att potatis serveras, då går det ta med ta med vad som önskas. Om ni har kvitto med så betalar säkert församlingen för utlägget.
Rosie Leijel
Jag trodde det var allmänbildning att vi som valt att bli veganer gjort detta av empati för djur, uppoffring för miljöns skull för våra framtida barn, och för att genom dessa goda gärningar vara bra kristna människor. Varför blir vi då bemötta med denna respektlöshet?
Jessica Åkerfeldt
Håller helt med! Tänker att svenska kyrkan även tycker att man ska vara god och empatisk och då är det perfekt att värna om djurens liv.
Hungrig
Människan är till sin natur en allätare. Inte samma diet som en kanin eller häst.