Klimatfrågan kan inte vänta

Vi behöver inte vänta längre. Vi behöver inte vänta på att de stora utsläppsländerna ska handla först. I vår del av världen finns möjligheten att ställa om, minska klimatpåverkan genom att investera i förnyelsebar energi samtidigt som vi minskar energiförbrukningen och lägger om vår livsstil.

Vi måste bli den förändring som vi vill se i världen. Att krama sig fast vid fossilsamhället är att hålla fast vid en rak färdriktning emot en värld fylld av stora svårigheter där flyktingskap, konflikter och fattigdom kommer att dominera.

Det är en synd emot skapelsen och Skaparen att ignorera och ta lätt på frågan om klimatet. Vi tror på att vi är en enda mänsklighet och att vi har en enda jord att leva på, tillsammans. Därför vill vi se ett Sverige som går före och minskar vår klimatpåverkan på alla sätt vi kan. Ett liv med lätt ekologiskt avtryck är framtiden. Vi måste börja se att ett hållbart liv inte bara gynnar klimatet utan också oss själva, både till kropp och själ. För våra kristna syskon runt om i världen är frågan till oss självklar, ”Varför vårdar ni inte Guds skapelse?” Vi är alla delar i Kristi kropp, lider en kroppsdel lider alla. Västvärlden kan inte hänvisa till ekonomiska kalkyler, konkurrenskraft och bekvämlighet när den leder hela skapelsen i fördärvet.

FN:s klimatpanel, IPCC, har visat på att effekterna av ett förändrat klimat är mer extremväder i form av längre värmeböljor, högre vindhastigheter och fler kraftiga regnfall. Under det senaste året har vi påmints, också här i Sverige, om vad som kan vänta i än högre utsträckning i framtiden. Extremväder kommer att kosta samhället resurser. Om ett förändrat klimat innebär att vi i vår del av världen behöver investera i anpassningsåtgärder för att klara extremväder, är det ännu tydligare hur mycket brantare utvecklingsländers uppförsbacke är för att klara ett förändrat klimat.

Den regering som nu ska börja förhandla om prioriteringar måste lägga klimatet som ett raster över alla beslut som tas. Men inte bara med Sverige för ögonen. I december 2015 träffas världens länder i Paris för FN:s årliga klimatmöte. Det är ett särskilt viktigt år då vi hoppas på ett nytt internationellt avtal. Här måste Sverige vara drivande för att modiga beslut ska fattas.

I sommar har Svenska kyrkans unga och Svenska kyrkans Ageravolontärer turnerat runt i landet och pratat klimatfrågor. Det har skickats tusentals vykort, inspirerade av Biskopsbrevet om klimatet, till de politiska partierna. Det har också byggts idéträd med förslag på hur vi kan bli en del av lösningen på hoten mot skapelsen. Det framkom med tydlighet att frågan berör och väcker intresse, speciellt bland unga.

Enligt en undersökning som WWF gjorde 2013 oroar sig 80 procent av Sveriges ungdomar (15-25 år) för klimatförändringarna. Oron gör också att barn och unga bryr sig, och är en viktig aktör i klimatarbetet i kyrkan, samhället och världen.

Vi som skriver under den här debattartikeln är några av de unga som det pratas om, vi är barnen och ungdomarna alla talar om att värna, och vi försöker hävda vår rätt till nutiden också. Vårt budskap är enkelt: vi är redo för den nödvändiga klimatomställningen i dag. Är ni?

Hanna Rappmann
Agera-volontär
Mikael Risenfors
Festivalturnékoordinator
Amanda Carlshamre
Förbundsordförande
Svenska kyrkans unga

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
26

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Göteborgs stift
Luleå stift
Göteborgs stift
Göteborgs stift
Stockholms stift
Göteborgs stift
Lunds stift
Uppsala stift