Kyrkan framstår som girig

Per Starkes svar på min debattartikel i Kyrkans Tidning nummer 25/14 visar att det finns tankar på att ta miljöfrågorna på allvar inom Göteborgs stift.

Men den som tar ansvar frånsäger sig inte makten över besluten. Kyrkan har en bra miljöpolicy, den är strängare än samhällets regler i övrigt. Att då välja att enbart följa samhällets minimikrav gör Kyrkans miljöpolicy helt betydelselös.
 Jag anser inte att jag förenklar frågeställningen, som Per Starke hävdar. Det är snarare Starke som förenklar. Ingenstans tillstås att stiftet tjänar pengar på affären, utan det hänvisas till något dunkelt samhällsbehov. Men det finns inget behov av nya täkter i området. Det är inte staten eller kommunen som behöver makadamprodukter, utan företaget Svevia, i rent affärssyfte.
 
Jag hoppas att Per Starke är nöjd med hur frågan har hanterats. Stiftet går vidare i processen för den ekonomiska vinningens skull. Man kör över Lindome och Tölö församlingar, vilka båda tagit ställning mot täkten. Stiftet tvingar de båda församlingarnas medlemmar, som för mindre än tio år sedan kämpade mot NCC:s planer på en bergtäkt i samma område, att gå igenom ännu en påfrestande kamp mot myndigheter och storföretag. Var finns Stiftets omsorg om dessa människor?
 
Göteborgs stift har beslutat att upplåta sina marker åt Svevias bergtäkt utan att en barnkonsekvensanalys gjorts, trots att det är ett krav enligt Kyrkoordningen. Att det bor ett femtiotal barn i anslutning till täkten borde stiftets tjänstemän ha tagit reda på. Att en skola med 540 elever får tung lastbilstrafik inpå knuten visste man troligen om, eftersom det är omöjligt att missa för alla som kan läsa en karta. Stiftet valde att ignorera det. Senare har Starke via e-post uttryckt att Länsstyrelsen aldrig kommer att gå med på de många tunga transporterna utanför skolan. Vi får väl se om han får rätt.

Att Svenska kyrkan i artikel efter artikel i västsvenska dagstidningar framstår som girig och inkompetent verkar stiftet än så länge tåla; frågan är bara hur länge. För tillfället är uppenbarligen den kortsiktiga vinsten viktigare än kyrkans långsiktiga anseende.  
Mikael Johansson
Tölö församling
 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
36

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Göteborgs stift
Stockholms stift
Strängnäs stift
Övrigt
Stockholms stift
Strängnäs stift
Linköpings stift
Växjö stift