Kyrkans ämbete är inte en fråga om genus

Nils-Åke Sandström, Tavelsjö
Foto: Conny Nylèn

Gör inte kyrkans ämbete till en genusfråga. Då förlorar kyrkan sin trovärdighet.

Vi lever i en tid med svåra hot mot jorden och mänsklighetens överlevnad och även mot vår kristna tro och dess värderingar.

Då är det viktigt att kyrkan och våra präster engagerar sig för att föra ut Guds budskap om alla människors lika värde, och kärleken till vår nästa oavsett nations och etniska gränser.

Nordblom får ursäkta, (Kyrkans Tidning nummer 14/19) men det verkar faktiskt lite futtigt att då se bristen på präster som någon huvudfråga, särskilt inte när han tydligen fortfarande går och grämer sig över att vi fick kvinnliga präster för sextio år sedan.

Och hur skulle situationen då ha varit i vår svenska kyrka, om vi fortfarande låtit några stofiler bestämma och stängt ute kvinnor som ville predika Guds ord. Ett uppdrag som Jesus gav kvinnorna vid graven för snart två tusen år sedan.

Jag förstår heller inte vad Nordblom menar med att det kommer att finnas tveksamhet kvar så länge som de stora historiska kyrkorna bara viger män till kyrkans ämbete.

Förnedra inte kyrkans ämbete till att vara en genusfråga, då förlorar kyrkan sin trovärdighet.

Det viktiga är att föra ut Guds budskap i vår tid. Jag och säkert många andra är väldigt trötta på denna märkliga debatt, men kvinnoprästmotståndarna ska för Guds skull absolut inte få sista ordet.

Nils-Åke Sandström
Tavelsjö

 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.