Naiv aningslöshet som kan kosta liv

När konstnären Lars Vilks utsattes för hot reagerade samhället. Även om ingen riktigt vet om den grupp i Irak som uttalade hotelserna existerar. Enbart risken att någon i Sverige skulle kunna inspireras av hotet ansågs vara skäl nog.

Lars Vilks fick polisskydd och flyttade tillfälligtvis till en annan ort.
Mot det finns inget att invända. Tvärtom. Det är bättre att ta hotbilden på allvar än att nonchalera den.

Men när en afghansk man ska skickas tillbaka till Afghanistan, då tycks myndigheterna tänka helt annorlunda. Kyrkans Tidning skriver den här veckan om en man, ”Jonas”, som sökt asyl i Sverige. Under tiden som han varit här har han konverterat till kristendomen.
Det är ovanligt men det händer. Precis som andra gör resan i motsatt riktning. Eller väljer att bli ateister. Oavsett vilket så är beslutet värt all respekt. Om det inte är alldeles uppenbart att orsaken är att skaffa sig kortsiktiga fördelar. Men ingenting som kommit fram i det här fallet  tyder på det.
Nu är risken överhängande att ”Jonas” skickas tillbaka till Afghanistan. Trots att de som kanske har bäst koll på läget i landet, Svenska Afghanistankommittén, varnar för att skicka tillbaka folk under rådande omständigheter. Har personen dess­utom blivit kristen finns ingen som helst möjlighet att åter slussas in i samhället.
Uppenbarligen utsätts ”Jonas” för stora risker om han återvänder. Även om det på papperet inte ska vara några problem.
Det är bara några månader sedan en hel buss med sydkoreanska hjälparbetare togs till fånga. Utan att omvärlden eller de militära styrkor som finns i Afghanistan kunde göra något. Trots att de fick en hel världs uppmärksamhet och frågan hamnade på regeringsnivå. Några i gruppen avrättades, innan resten frigavs så småningom.
En ensam man som skickas tillbaka från Sverige har inget skydd alls.
Mest förvånande är kanske att det faktum att ”Jonas” konverterat och blivit kristen inte anses vara några ”nya omständigheter”.

Ibland kan det vara naivt och aningslöst att tro på andra människors berättelser. Den risken finns i alla mänskliga relationer. Det är något som vi alla måste lära oss att hantera.
Men att göra motsatsen är lika naivt. Att avfärda en realistisk hotbild är aningslöst, på gränsen till dumt. I synnerhet när det handlar om liv och död för en annan människa.
Precis som när det gäller Lars Vilks borde försiktighetsprincipen råda. Det har vi råd med.

Dag Tuvelius
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
26

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Göteborgs stift
Luleå stift
Göteborgs stift
Göteborgs stift
Stockholms stift
Göteborgs stift
Lunds stift
Uppsala stift