Nya möjligheter för givare att göra gott

Som givare vill jag få kunskap om var man ska ge för att göra mest gott. Då är inte FRII särskilt användbar. Därför är det tur att det startas flera nya organisationer, skriver Simon Knutsson.

I sin replik till Bengt Brüldes och min artikel "Hur hittar vi rätt i välgörenhetsdjungeln?" skriver von Sydow att vi slår in öppna dörrar och att det är orimligt av oss att hänvisa givare till en amerikansk webbplats för vägledning om vilken ideell organisation man ska ge till.

Jag förstår att man ibland ger med hjärtat och att man känner starkare för vissa ändamål än andra. Det är till exempel fullt begripligt att man vill bidra till kampen mot cancer om någon anhörig har drabbats av cancer. Men många givare har inte bestämt sig utan undrar vart ens gåva skulle göra mest gott. Jag är själv en sådan givare. Som de flesta andra bryr jag mig om många ändamål, såsom hemlösa, miljöförstöring och misshandlade djur. Dessutom är många organisationer bra. Men alla kan ju inte få mina pengar så jag måste tyvärr välja, och då vill jag att mina pengar ska göra så stor nytta som möjligt.

Kanske fyller FRII, som von Sydow är generalsekreterare för, någon annan funktion. Men för givare som jag som vill få kunskap om vart man ska ge för att göra mest gott, är den inte särskild användbar. Som tur är har det de senaste åren startats flera organisationer i Sverige och utomlands som ger bättre vägledning och den klart bästa resursen jag känner till, också för svenskar, är www.GiveWell.org. Notera att jag arbetade för GiveWell under 2010, så jag är kanske inte neutral; jag uppmanar läsaren att ta en titt och bedöma själv.

GiveWell är baserad i New York men deras uppgift är att hitta de bästa ideella organisationerna i världen, oavsett i vilket land organisationerna är baserade. Svenska organisationer kan också bli rekommenderade om de är enastående. Till exempel är båda de organisationer som GiveWell rekommenderar högst just nu inte från USA, utan från England.

GiveWells högst rekommenderade organisationer har letats fram just för att de utmärker sig som utomordentligt kostnadseffektiva och har granskats djupgående av ett arbetslag som jobbat på heltid i flera år med målet att hitta världens bästa organisationer. Jag ger hellre till en organisation som GiveWell noggrant valt ut, än till en organisation i Sverige som inte är rekommenderad av GiveWell. Detta gäller även om jag är bekant med organisationen i Sverige sedan länge och kanske till och med känner de som jobbar där. Det betyder inte att den svenska organisationen är dålig eller att jag misstror den, det betyder bara att GiveWell är bättre än vad jag är på att granska ideella organisationer.

Det kan dock vara klokt att inte följa GiveWells rekommendationer om man har djupgående kunskaper som tyder på att någon annan organisation (svensk eller utländsk) skulle göra ännu mer gott med gåvan. Men de allra flesta privatpersoner gör nog mest gott med sin gåva om de ger till GiveWells högst rekommenderade organisationer, och detta oavsett om gåvan är avdragsgill eller inte.

Vad gäller skatteavdraget för gåvor till ideella organisationer som införs vid årsskiftet finns det en risk att de organisationer som skulle göra mest gott med våra gåvor i praktiken hamnar utanför, och jag uppmanar Alliansen att se till att så inte blir fallet. Jag är inte emot avdraget men detta är en komplikation som Alliansen bör ta hänsyn till. Till exempel ska det enligt Skatteverket kosta 10 000 kr i en engångsavgift och sedan 7 000 kr per år för en ideell organisation att kunna få avdragsgilla gåvor från svenskar. En liten utländsk organisation som bara får en liten del av sin inkomst från svenskar, kanske inte har den tid och de pengar som krävs för att uppfylla de svenska kraven för skatteavdrag. Särskilt om den redan betalar avgifter för att kunna få avdragsgilla gåvor i andra länder. Det vore synd om det i praktiken blir så att vi får avdrag när vi ger till stora svenska organisationer men inte när vi ger till små organisationer utomlands som i vissa fall skulle göra mer gott med vår gåva. Det vi ska sträva efter är att våra gåvor lätt hittar fram till de mest kostnadseffektiva organisationerna, då skulle den ideella sektorn som helhet göra ännu mer för världen.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
2265

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Uppsala stift
Göteborgs stift
Luleå stift
Uppsala stift
Stockholms stift