Så bereder vi rum för ungas delaktighet i storpastoratet

Medarbetare i Gustav Adolfs församling, Helsingborgs pastorat

Vi är många som brinner för en kyrka där barn och unga får möjligheter att både utveckla och utvecklas. 

REPLIK.

Kommentar till debattartikeln i Kyrkans tidning som lyfter frågan om barn och ungas engagemang och möjligheter. 

Vi håller med! Det är viktigt att bereda rum för barn och ungdomars delaktighet och att skapa möjligheter på olika sätt för initiativ och engagemang. Det finns risk att brista i lyhördhet för barn och unga i församlingar och pastorat oavsett storlek och att hamna i verksamhet för i stället för med människor.  Nuvarande ärkebiskop Martin Modéus skrev och talade tidigt om kyrkans uppgift att utvecklas från att vara utförare till att bli möjliggörare. 

I Helsingborg, ett av storpastoraten i Sverige, är vi glada över att kyrkoråd och kyrkoherde i vår församlingsinstruktion har lyft fram barn och unga som den första av tre prioriteringar.  Det betyder att när budget läggs, tjänster tillsätts, verksamhet planeras, lokaler byggs och repareras, så skall arbetet med barn och unga prioriteras.  Mötesplatser för unga planeras i samråd med de unga i den lokala ungdomsgruppen. Många idéer uttrycks och i allmänhet blir idéerna verklighet genom dialog mellan församlingens anställda och de unga. 

Några av oss har arbetat många år i Helsingborg, andra har varit anställda en kortare tid. Vi har som alla andra då och då vakanser på grund av föräldraledigheter, kollegor blir kallade till nya utmaningar, för så är livet, men vi tror som ni, på närhet och kontinuitet för att bygga relation, förtroende och tillit. Det som framför allt har gett oss stabilitet är att vi är många, både förtroendevalda, personal och engagerade unga som brinner för en kyrka där barn och unga får möjligheter att både utveckla och utvecklas. 

Närhet och kontinuitet är viktigt, samtidigt har vi satsat på att låta varje ungdomsgrupp ha sin egenart och sitt sätt att bygga gemenskap. Eftersom vi gör olika blir det många möjligheter och olika karaktär på grupperna i Helsingborgs storpastorat. En givande mångfald där vi kompletterar varandra genom att också förlägga våra verksamheter på olika veckodagar. Var och en får söka sig till den kyrka som ligger nära eller den man känner närhet till och trivs i, flera ungdomar är engagerade i en annan församling än den de bor i. En av storpastoratets möjligheter är att det finns något för alla någonstans i stan och ekonomiska möjligheter att förverkliga sådant vi vill tillsammans. Vi vill med barn och unga på olika sätt bidra till en kyrka som möjliggör. Vi tror att: 

- debatten om storpastoratens och de små församlingarnas olika utmaningar är viktig   

- frågan om hur vi prioriterar i våra församlingar är ännu viktigare  

- lyhördhet, omsorg om och förtroende för barn och unga är allra viktigast!  

Medarbetare i Gustav Adolfs församling, Helsingborgs pastorat

Johanna Alm, ungdomsdiakon
Jenny Bergström, ungdomspräst   
Philip Borgkvist, fritidsledare  
Anna Eklund, vik församlingsherde
Emma Hellgren, fritidsledare 
Pernilla Ludvigsson, fritidsledare  
Tova Nordsjö, ungdomspräst  
Niklas Persson, fritidsledare
Annika Westerlund, diakon  

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA