Ta kontakt med en skogsägare för att lära mer

Lars-Ivar Ericson, C

Med anledning av debattinlägg om kyrkans sätt att sköta sina skogar kan det vara på sin plats att reflektera över om kyrkans anställda inte förstått hur skogarna sköts på bästa sätt.

Djurrättsaktivister har blivit ett känt begrepp och vi får genom massmedia information om deras åsikter och ibland aktiviteter som riktar sig mot det svenska lantbruket. 

Efter de senaste månadernas inslag i tidningar och TV  funderar jag på om vi är på väg att få en grupp "skogsaktivister " som tävla om att framställa det svenskt skogsbruk som något negativt.

Påhoppen går ibland till ytterligheterna  som att man drar  jämförelser med hur skogarna sköts i Brasilien med dess regnskog i Amazonas eller  brutal skogsskövling i  Asien.

Att värna den biologiska mångfalden är förstås viktigt och faktum är att  vi har mera död ved i skogen och mer lövträd samt  gammal skog än vi hade i mitten av förra århundradet.

De allra flesta skogsägare bedriver att aktivt skogsbruk som i möjligaste mån tar hänsyn till den biologiska mångfalden. När avverkning skall ske tas hänsyn till de lokala naturvärdena och skogens nytta för att minska koldioxidutsläppen. Genom ett väl balanserat skogsbruk bidras skogen till landets ekonomi och ger förnybara material som kan ersätta det  fossila som drivmedel, byggmaterial kläder och så vidare. 

Ensidiga påhopp och faktafel gynnar inte skogens framtid utan jag vill rekommendera eventuella "skogsaktivíster" att ta kontakt  med någon av de skogsägare som finns i närheten för  på så sätt få en guidning i hur skogsskötseln bedrivs i närmiljö.

Lars-Ivar Ericson, C

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.