Tack, K G Hammar

Karl-Eric Hansson, Grebbestad

Tack, KG Hammar, för ditt inlägg i Kyrkans Tidning nummer 45/13. Dina personliga och djupa analyser kan så småningom hjälpa kyrkans präster och ledare att öppna upp för ett språk, som människorna utanför kyrkan förstår.

Att dessa människor inte går i gudstjänst beror på att de inte får respons för sitt behov av handtag och stödord i sitt livspussel. Bibel­orden och berättelserna måste konverteras till dagens samhälle. De måste utgå från den realitet vi nu befinner oss i; den plats dit vetenskapen nu har kommit.

De ord, som är skrivna i evangeliet, är faktiskt skrivna av människor. Människor, som levde i sin egen samtid. En tid, som var formad av dåtidens vetenskap. Det går inte att tolka varje ord exakt. Man kan inte läsa dem som om de vore juridisk text i en lagbok.
Jesus sa gång på gång:
– Din tro har hjälpt dig!

Jag tror, att det är här kärnan ligger. Att bygga upp sin trosbild, Jesusbild och Gudsbild. Att ta hjälp av den totala känslan, som finns i berättelserna. Eller – för att uttrycka det på ett annat sätt – att utläsa den andliga ande­meningen, som finns mellan raderna.

Människorna behöver hjälp med detta bygge. Höra prästens analyser gång på gång. Uppleva ett outtröttligt sökande efter samtidens tolkning av berättelsen. Detta måste ske på ett begripligt språk. Människorna utanför kyrkan – de som sällan eller aldrig går i gudstjänst – måste få känna tolkningen av orden och berättelserna såsom meningsfulla och relevanta.
Kyrkan ledning måste bestå av vidsynta teologer, som skapar ett öppet debattklimat så att människorna utan­för kyrkan lyfter på ögonbrynen och börjar tänka.
– Vad var det Jesus menade?
– Blev kyrkan som Jesus menade?

Karl-Eric Hansson
Grebbestad

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.