Tala klarspråk om kristna i Mellanöstern

De kristna i Mellanöstern befinner sig i en mycket utsatt situation. Det internationella samfundet måste inkludera skydd av kristna minoriteter i politiken för Mellanöstern. Det skriver riksdagsledamot Fredrik Malm.

Inom kort skulle Turkiets president Abdullah Gül ha kommit på det första turkiska statsbesöket i Sverige. Det har blivit uppskjutet av hälsoskäl, men kommer att äga rum senare. Statsbesöket kommer att bli ett tillfälle att föra upp frågan om situationen för kristna i Turkiet, Egypten och Syrien till diskussion.
Idag, nästan hundra år efter utrotningen av en miljon armenier, befinner sig kristna på flera håll i Mellanöstern återigen i en mycket utsatt situation.
Varannan kristen har lämnat Irak sedan 2003, till följd av sekterism och terrorism.
I Egypten finns en stor oro hos landets kopter. Den nye presidenten tillhör det muslimska brödraskapet. Islamister och salafister samlade sex av tio röster i parlamentsvalet.
I Syrien riskerar den kristna befolkningen en ren och skär katastrof om landet dras in i en liknande våldsspiral som vi har sett i Irak efter Saddam Husseins fall.

Om inte denna utveckling hejdas riskerar den kristna närvaron i Mellanöstern att ytterligare reduceras kraftigt de kommande åren. Det handlar inte endast om enskilda individer som flyr, utan om en flera tusen år gammal civilisation som dras upp med rötterna.
USA och EU måste inkludera skydd av kristna minoriteter i sina utrikespolitiska doktriner för Mellanöstern respektive det södra grannskapet. Frågan måste också föras upp i FN, dels i ljuset av kommande flykting­strömmar, men också för att uppmärksamma MR-övergrepp och mana till skydd för det kristna kulturarvet.

Situationen för de kristna i Mellanöstern har i högsta grad med Turkiet att göra. Turkiet har valt att hålla en hög profil under den arabiska våren. Regeringspartiet AKP försöker att lansera Turkiet som ett muslimskt demokratiskt ideal för andra länder att inspireras av. Turkiet har möjlighet att påverka såväl de nya ledarna i Egypten som oppositionen i Syrien.
Turkiet har dock uppenbara demokratiska trovärdighetsproblem så länge landet förtrycker sin egen kristna befolkning. Ännu idag förvägras medborgare i Turkiet att anta assyriska/syrianska namn. Senast i höstas stoppade författningsdomstolen en sådan förfrågan. I februari i år höll inrikesministern tal på ett möte där deltagare höll upp plakat med budskapet ”Alla armenier är horungar”. För några år sedan hotade premiärminister Recep Tayyip Erdogan att deportera 100 000 armenier från Turkiet. Monumentet i Kars, som skulle symbolisera fred mellan Turkiet och Armenien, revs på turkiskt initiativ förra året.

Sedan fem år tillbaka försöker dessutom turkiska statsmakten tillsammans med tre regeringsvänliga kurdiska byar att konfiskera marken för ett av världens äldsta syrisk-ortodoxa kloster, Mor Gabriel utanför Midyat i sydöstra Turkiet.
Klostret byggdes år 397 e Kr men beskylls bland annat för att vara byggt ovanpå en moské, vilket vore besynnerligt eftersom Profeten föddes nästan 200 år senare. Rättegångar har förlagts till juldagen och nyårsafton för att minimera internationella protester. Rättsprocessen har kritiserats kraftigt av EU och av omvärlden. Den visar hur regeringspartiet AKP helt ogenerat fortsätter den politik som Turkiet fört i årtionden.

Här finns en stor utmaning för kristna samfund i Sverige att ställa upp för kristna bröder och systrar som har det svårt. Tyvärr har det varit sparsmakat med engagemang.
På Svenska kyrkans hemsida ger sökordet ”Mor Gabriel” inte en enda sökträff. På Sveriges kristna råds hemsida ger det en sökträff, från 2009. På samma sida ger sökorden ”kopter”, ”assyrier” och ”syrianer” 3, 4 respektive 5 sökträffar. Sökordet ”palestinier” ger däremot 576 träffar.

President Abdullah Gül och premiärminister Recep Tayyip Erdogan har konsoliderat makten i Turkiet. De väljer själva om den turkiska statens allt starkare muslimska karaktär ska vara demokratiskt orienterad och inkluderande, eller om staten ska fortsätta att förneka folkmord och konfiskera kristna institutioner.
Men omvärlden kan påverka dem, genom anslutningsprocessen till EU, genom våra breda kontakter i det civila samhället och vårt politiska utbyte med turkiska företrädare. Låt oss därför tala klarspråk om dessa frågor när Abdullah Gül väl kommer till Sverige.

Fredrik Malm
riksdagsledamot och utrikespolitisk
talesperson Folkpartiet
 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,
10 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Jörgen U Bengtsson
Fredrik Malm, ett varmt tack för ditt klarspråk om de kristna i Mellanöstern.
Joakim Wohlfeil
En bra och viktig artikel, här behövs klarspråk. Men Fredrik missar en viktig aspekt i sin sökords forskning. Det finns kristna grupper i mellanöstern som ber om offentligghet kring deras situation, det finns också flera grupper som har intensivt samarbete med kyrkor i väst men tydlig ber om att västliga kyrkor skall vara mycket försiktiga om stöd till lokala kristna. Det hindrar inte att som Malm säger att västländer kan öka sitt politiska tryck, men även detta måste ske på ett klokt sätt.
Fredrik Malm
Joakim Wohlfeil har rätt i att kristna kyrkor kan ha olika uppfattningar om stöd utifrån. Men en sak är säker: Turkiets farsartade rättsprocess mot klostret Mor Gabriel skulle inte pågå som nu om det vore ett väsentligt större internationellt tryck i frågan. Wohlfeils egen arbetsgivare, Diakonia, har hittills varit synnerligen engagerat i kampanjen för att erkänna Hamas - terroriststämplade fullblodsantisemiter, förintelseförnekare som förföljer kristna skoningslöst - som en legitim aktör, medan Diakonias än idag inte har yttrat ett enda ord om klostret Mor Gabriel (i alla finns inte en enda träff på Diakonias hemsida)
Yusuf Dikmen
Tack Fredrik för din engagemang och sanningsenliga beskrivning. Tyvärr så är det som du påpekade, i Sverige blundar man för minoritetrnas situation i Mellanöstern. OchTurkiet går i spätsen för folkrensningen av dem kristna Assyrier, Armenier och Greker och AKP. regeringen tystar de intellektuella skribenter och författare genom att fängse och tortyr. Och väljer islamiseringens väg genom propaganda och nybyggda av moskeer i nästan varje kvarter i landet.
Fredrik Bendz
Varför just *kristna* minoriteter? Varför inte alla minoriteter. Utan att förringa kristna minoriteters situation så är de ändå organiserade och har stöd från sociala instutitioner, men hur är det att leva som t.ex homosexuell eller ateist i Mellanöstern? Finns det inte icke-kristna ursprungsbefolkningar som riskerar att assimiliseras till förintelse? Självklart är det bra att stå upp för kristna minoriteter i Mellanöstern, men glöm inte bort de andra minoritetsgrupperna! De har lika stort behov av vårt stöd.
medlem
@Fredrik. Ja, varför är de kristna minoriteterna i fokus i en artikel i kyrkans tidning? kanske för att en kyrka är kristen? Det är knappast kyrkans primära uppgift att agera politiskt för varje sorts minoritet, men att hjälpa trossyskon kan man aldrig slippa från.
Sten Nordlund
Bra poänger från alla håll. Men en kristen öppenhet och positivt mötande av andra trosriktningar får inte bli till feghet. Övergrepp mot kristna ska självklart protesteras emot utan att det ska tolkas som antiislamism eller antisemitism. Huvudfrågan är väl om det internationella samtalet ska styras av kapitalströmmar eller människors välfärd. Oavsett vilka grupper som blir överkörda.
Lasse
Läs en utmärkt artikel i fredagens Dagen ! Nu tar Islamisterna över i Syrien.2.5 miljoner kristna lär ju då inte ha någon framtid i det landet.Kristna hotas och trakasseras av revoltörena. Bedrövligt att svensk massmedia beskriver det med att de nu är "demokrater"som vill störta regimen.Islamister understödda av Saudiarbien är inga demokrater.
GSn
Tack för denna påminnelse om något som de flesta av oss innerst inne inte är omedvetna om! Alla kan inte skriva artiklar, formulera pamfletter och liknande - men alla har vi uppdraget att be för våra trängda trossyskon. Låt oss göra det!
Ilya Meyer
Tack Fredrik för att du för upp detta långvariga och i stort sett helt ignorerade problem på dagordningen.