Tveeggat utspel från Arborelius och Hedin

I söndags hände något mycket ovanligt. Ledarna för två av landet största samfund hotade att fälla regeringen vid nästa val. Den katolske biskopen Anders Arborelius och pingströrelsens ledare Sten-Gunnar Hedin har gripits av något som liknar helig vrede.

Det som fått droppen att rinna över är ett förslag om att utländska kvinnor ska få möjlighet att göra abort i Sverige.
  ”Som kristna är vi djupt oroade över att man i Sverige förbereder nytt lagförslag som ger alla möjlighet att komma hit och göra sena aborter mellan vecka 13 och 18, vilket inget annat land tillåter”, skriver Arborelius och Hedin på Dagens Nyheters debattsida.

Mest provocerande av allt tycks vara att kristdemokraternas ledare, socialminister Göran Hägglund, har ställt sig bakom förslaget.
Uppenbarligen finns en genuin upprördhet hos Anders Arborelius och Sten-Gunnar Hedin. Annars skulle de inte göra ett utspel, som riskerar att bli så tveeggat.
  De påpekar att kristdemokraternas väljarbas är kristen och att partiet balanserar på fyraprocentsspärren. Utan att säga det rent ut, så hotar Arborelius och Hedin med att uppmana kristna väljare att inte rösta på kristdemokraterna, om Göran Hägglund driver igenom förslaget. Åker kd ut ur riksdagen så får det tveklöst konsekvenser för alliansens möjligheter att vinna nästa val.
  Så långt är utmaningen enkel. Eller hotet om man så vill. Tar regeringen detta steg så är vårt tålamod slut, hävdar kyrko­ledarna.
Det som gör hotet så tveeggat är bristen på politiska alternativ. Vilket parti ska de som bojkottar kd i så fall rösta på? Varken socialdemokraterna, vänstern eller miljöpartiet lär ha en mer re­striktiv syn på aborter än kristdemokraterna. Så bojkotten blir bara en bestraffning. Inget annat.
  Dessutom är synen på aborter splittrad också inom de kristna grupperna. Det är långt ifrån självklart att kyrkfolket följer sina ledare. Därmed är det inte heller så lätt att sänka kd genom en bojkott. Utspelet riskerar därför att bli ett slag i luften. Åstadkommer det något så är det i så fall ett tuffare debattklimat.

Två så begåvade personer som Arborelius och Hedin borde också veta bättre än att torgföra ett begrepp som ”abortturism”. Så lättvindigt är det inte för någon.

Dag Tuvelius 08-462 28 01
dag.tuvelius@kyrkanstidning.com

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.