Vad är det för kunskap Svenska kyrkan förmedlar?

För att fräscha upp kunskaperna om vad kristendom är gick Birger Schlaug en Alphakurs. - Det blev en smått chockerande upplevelse, skriver han.

 

Läser artikeln (Kyrkans tidning nummer 21/12) med rubriken ”Kunskapen om kristen tro tunnas ut”. Två forskare vid Umeå universitet menar att det är bristen på kunskap som skapat ointresset för religionen. Det är möjligt att det är så. Kunskap har ju alltid en förmåga att också skapa intresse.

För att fräscha upp mina kunskaper om vad kristendomen – jag har varit intresserad av religioner ända sedan skoltiden – egentligen är gick jag för några år sedan en Alphakurs. Kursen bedrivs av de flesta kyrkor, såväl nationellt som globalt. Det blev en smått chockerande upplevelse... Som till exempel när jag i en av kursen rekommenderad bok får läsa att kristna ungdomar måste ges rätten att ”få döda muntert och hängivet…”

C. S. Lewis, som skrivit Narniaböckerna, är ett stort namn inom den kristna rörelsen. Han har skrivit åtskilliga böcker. Den mest kända är ”Kan man vara kristen?”. Det var en av böckerna vi uppmuntrades att läsa för att förstå kristendomen. Där kan man läsa:

”Idén om riddaren – den kristne väpnaren till försvar för en god sak – är en av de stora kristna idéerna. (-)Vad jag inte kan förstå är den sortens halvpacifism som förekommer i dag och som får folk att tycka att man visserligen måste slåss, men att man bör göra det motvilligt och som om man skämdes för det. Den känslan berövar mängder av beundransvärda unga kristna i väpnad tjänst något som de har rätt till, något som av naturen går hand i hand med att vara tapper – ett slags munterhet och hängivenhet.”

Och så fortsätter han:

”Tänk på att vi kristna tror att människor lever i evighet. Vi får döda om det är nödvändigt, men vi får inte hata eller gilla att hata. Till och med när vi dödar och straffar måste vi försöka känna på samma sätt för fienden som för oss själva – önska att han inte vore så hemsk, hoppas att han någon gång, i denna värld eller nästa, blir botad. Det är vad Bibeln menar med att älska honom: att önska honom väl, inte att tycka om honom eller att säga att han är hygglig när han inte är det.”

Och plötsligt vänder det sig i magen. Lewis är ju inte vem som helst. Boken trycks om och om igen. I USA förstås. I Sverige trycker man regelbundet nya upplagor. Den jag läste gavs ut av Libris förlag med stöd av Samfundet Pro Fide et Chrisianismo, en sammanslutning inom Svenska kyrkan. På baksidan av boken slås fast att den innehåller författarens ”knivskarpa argumentation”...

Anta att det varit en politisk etablerad organisation som gett ut en bok där man skulle utrycka sig på liknande sätt. Nej, det går inte att tänka sig. En nazistisk eller kommunistisk sekt? Ja, det hade kanske varit möjligt. Och nog hade den svenska kyrkan reagerat om man i någon muslimsk församling uppmanat till läsande av böcker som hävdade rätten att få döda muntert och hängivet.

När jag ser den norske massmördaren flina i rättsalen så återkommer känslan från Alphakursen. För visst är det på den plattform, som berättar om den kristnes rätt att i glädje döda för den sak man tror på, som den norske massmördaren haft sin ena fot.  Han anser sig ha gjort rätt. Han anser sig haft rätt att göra det med både munterhet och hängivenhet.

Visst är det bra med kunskap om vad kristendomen står för. Jag delar Umeåforskarnas ståndpunkt. Det är kanske inte mycket undervisning Svenska kyrkan ger. Men vad är det för kunskap man förmedlar? 

Birger Schlaug

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Jacob Hjort
Kanske måste det bli tydligt att vi är en kristen kyrka och inte ett allmänt salighetsverk. Tycker man det är fel på socialdemokratin kanske man inte skall försöka förändra den utan söka sig till ett annat parti vars ideologiska grund man kan sympatisera med.
Peter
Man kanske bör minnas att C.S. Lewis skrev detta under andra världskriget, och att det inte kanske främst är hans åsikter om väpnad konflikt som han upphöjs för. Utanför citatet givet ovan säger C.S. Lewis att han förstår HELPACIFISMEN, och han säger inte att den är dålig. Det han vänder sig mot är dubbeltänk - "det är nödvändigt att kriga - men någon annan ska göra det åt mig, och den som gör det skall hata sig själv och allt han gör, och helst bli föraktad av alla som slipper göra hans jobb".
magnus
Det känns ju som om Schlaug har en poäng. Dödande, kan det rättfärdigas på kristna grunder? Visst finns det stunder där man tvivlar på alternativen (t.ex. de allierade under andra världskriget). Men skall kristna rättfärdiga dödande...?
Andreas Nilsson
Undrar om det är rimligt att säga att Schlaug har en poäng. Han pekar visserligen på att Lewis tankebanor i denna sak idag är helt främmmande. Men jag undrar om Alpha-kursen någonsin har som någon huvudsak att ta ställning i frågan om militärtjänst eller inte. Men framför allt olämpligt att skriftligen låta associationerna skena mellan rättsalarna. Att ställa västs avsikt att stoppa Hitler med Breiviks handling på samma plattform är helt enkelt för billigt. Snuskigt. Långt under Lewis nivå. Tack för dem som var beredda att skjuta för att stoppa Breivik. Schlaug skulle väl stänga in sig någonstans och låta honom hålla på. Man kan med goda skäl diskutera Alpha-kursens upplägg och innehåll. Men har man så svaga argument att man måste plocka upp en icke aktuell fråga (vi har som bekant ingen värnplikt längre) tycker jag inte man kan säga att där finns någon poäng att plocka. Bara en groteskt lidande.
1984
”Kunskapen om kristen tro tunnas ut”. Två forskare vid Umeå universitet menar att det är bristen på kunskap som skapat ointresset för religionen" Jag tror det finns andra anledningar. Och det är att folk faktiskt vet tillräckligt om religion och ser därför inte något vidare syfte med att tro. När man vet så behöver man inte tro. Det är svårt att få ihop evolutionsteorin med det som sägs i bibeln. Och komparitav religionsinlärning som man har i skolan borde göra att man har ett visst tvivel om vad som är sant, alla religioner kan ju inte vara rätt... men de kan alla vara fel. Vidare så har vi hyfsat hög levnadsstandard även för de fattigaste (förbättringar måste dock in) och de har inte lika mycket behov av stöd från himlen. I fattigare länder så ger religion en extra stöd som inte staten kan ge eller inte ger till folket.
1984
Finns flera anledningar till att tro inte är så populärt. 1. Folk vet faktiskt en hel del om religion och den går inte ihop med vetenskaplig fakta 2. Folk har lärt sig komparativ religion i skolan och då blir det svårare att se en religion som sann 3. Folk har det faktiskt ganska bra, även de fattigaste (även om stora förbättringar kan och bör göras) och behöver då inte stödet från kyrkan 4. Svenska folket är helt enkelt inte speciellt religiösa. Hur ofta hör man inte "Tro gör man i kyrkan"?
birger schlaug
Peter, det är väl just i en krissituation en ideologis eller religions styrka och trovärdighet prövas.
Monica O Kolkman
"Kursen bedrivs av de flesta kyrkor" Mja, är det verkligen sant? Någon som vet mer kan kanske svara på den frågan. Tycker det är ganska trist att Alphakurser ska få ett dåligt namn pga något korkat CS Lewis sa under andra världskriget. Alphakurs-kritiker (finns ganska gott om dem) får en massa vatten på sin kvarn. Att dessutom koppla allihop till Breivik är ett rejält slag under bältet, och där gör Birger mig riktigt besviken. Han får det att låta som att Alphakurserna stödjer våld i Guds namn. Onekligen långsökt. Mig veterligen har Breivik aldrig sagt sig utföra sina gärningar på "Guds befallning". Rätta mig om jag har fel. Jag känner många ickekristna som haft stor behållning av Alphakurser. (Men de kanske inte läste CS Lewis vid sidan om.) Men att diskutera vad man kan göra för ont, eller gott, "i Guds namn" är givetvis jätteviktigt, vill jag starkt betona.
Magnus Roos
Det är svårt att förstå vad Schlaug skriver. Jag känner inte igen mig ett dugg från Alpha kurser eller SvK. Men Schlaug gillar att skapa rubriker. Det som sägs med den attityden är devalverat. Vem har sagt vad i vilket sammanhang?
Bettan
Det är bra att Birger Schlaug säger sin mening om undervisningen han mötte på Alphakursen. Själv hade jag aldrig kunnat tänka mig att delta på en Alphakurs eftersom jag fått känslan av att kursen är influerad från USA, vilket skrämmer mig då jag uppfattar det som en slags massmanipulering. Men jag tror samtidigt att man kan få ett möte med G-d på många olika vis och i princip var som helst och mötet med G-d är större än bara faktakunskap om kristendomen. Det är mötet med den levande G-den som förvandlar. Det finns olika inriktningar inom det 7 miljoner medlemmar stora, och största, samfundet inom Lutherska världsförbundet, och de drar åt olika håll. Att kunskapen är så begränsad ska vi skylla Luther, Swingli och Calvin för som är de som påverkat den reformerade västliga kyrkans inriktning. Det är bättre att studera teologi på universitet för att få kunskap.
448

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Lunds stift
Uppsala stift
Skara stift
Linköpings stift
Karlstads stift
Skara stift
Stockholms stift