Vardeljus-kampanjen borde fått mer genomslagskraft

Birgitta Schönbeck Persson Rydebäck

Att våga se verkligheten är att mötas med öppna ögon, skriver Birgitta Schönbeck Persson om tystnaden kring #vardeljus-kampanjen.

Tystnadskulturen är stor i Svenska kyrkan. Vardeljus-kampanjen borde fått mer genomslagskraft bland anställda och förtroendevalda i kyrkan.

Så länge chef eller arbetsgivare inte vill se att det finns problem kommer dessa kränkningar och beteende  att kunna fortsätta.

Jag har märkt och även hört uttalanden i den församling jag tillhör: Här har vi det bra hos oss. Det pratas inte högt om något förekommande problem. Som förtroendevald vet jag att det slätas gärna över eller till och med ges ett råd att gå vidare .

Hur ska det då gå att föra samtal i dessa i tiden viktiga frågor? Hur vi ska möta varandra både fysiskt och psykiskt och ta vara på detta tillfälle att få bort dessa sjuka attityder? Det finns en stor ovilja att se dessa problem.

Falskhet och ointresse är också en synd. Kanske lätt att se förbi och kan därför vändas i skam för den enskilt drabbade .

Då blir det som syndaren i Bibeln. Så länge jag inte förstår att jag är en syndare. Hur gör jag då för att be om förlåtelse?

Här behövs nytänkande och utbildning för anställda och förtroendevalda i att ändra låsta attityder. Att våga se verkligheten är att mötas med öppna ögon.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Birgitta Schönbeck Persson, Rydebäck

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
92

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Luleå stift
Uppsala stift
Växjö stift
Göteborgs stift
Göteborgs stift
Stockholms stift
Lunds stift
Uppsala stift