Vi är illa ute om vi inte förstår ­vikten av kommunikation

Kjell Cronert  

Erik Graver, kommunikatör, fotograferad i samband med ett tidigare reportage. Foto: Mikael M Johansson

Hela kyrkans framtid hänger på förmågan att kommunicera

Kyrkan är i många stycken en trög organisation och behöver förändras. Det räcker till exempel inte att vara prästvigd. För framgång måste man också kunna kommunicera.

Att antalet kommunikatörer i Svenska kyrkan har ökat är glädjande. Som kyrkorådets ordförande för några år sedan försökte jag framhålla vikten av kommunikation, men blev aktivt motarbetad. Det finns nämligen de som tror att kyrkan är ett självspelande piano. Nu har, tack vare nuvarande kyrkoherde, kommunikationen blivit ett viktigt verktyg.

Men artikeln om kommunikatörer i Kyrkans Tidning tidigare i år (nr 14) är på många sätt skrämmande.

Självklart har kommunikationen en självskriven roll också i kyrkan. Sedan behöver kommunikationen inte alla gånger vara broschyrer eller affischer.

I Viken har vi en sommarfest. Under min tid som kyrkorådets ordförande arrangerade vi gudstjänster i anslutning till festen på Vikens strand. Utgångspunkten var att om människor inte kommer till kyrkan så får kyrkan komma till människorna. Vi deltog också på festen och berättade vad kyrkan gjorde när det inte var gudstjänst, begravning, bröllop och dop. En gång delade vi också ut livets vatten. Ett år skrev den lokala tidningen om Vikenfesten och då enbart om det positiva deltagandet av kyrkan.

Läsningen i Kyrkans Tidning gör mig lite orolig att det i Svenska kyrkan fortfarande finns en uppfattning om att ”reklam” inte behövs.

Så ska man vara lite kritisk skulle man kunna säga att hela kyrkans framtid hänger på förmågan att kommunicera. Om inte kyrkan förstår det, är kyrkan illa ute.

Kjell Cronert

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Petter
Amen! på det. Pedagogisk och enkel kommunikation via de plattformar som lämpar sig för olika målgrupper.
Monika lundberg
Tänker på mitt barnbarns kommentar efter ngra kyrkobesök. "Den bruna kyrkan är bäst. För där får vi prata" I söndagsskolan är det högt i tak o få barn. I den vita kyrkan är det bara blanka. Sagt av 3-åring.