Vi i Svenska kyrkan måste fördöma den israeliska regeringens mördande

Nathalie Olivefalk Präst i Svenska kyrkan

Demonstration i Stockholm den 11 mars. Foto: Janerik Henriksson/TT

Motståndet mot Israels förintelse av palestinier är inte att vara antisemit. Det är att säga nej till krig och mördande.

Världen och många miljoner människor befinner sig just nu i alarmerande livsnöd och krig. Kriget i Ukraina är inte långt ifrån oss i Sverige och situationen har blivit påtaglig för oss svenskar. Sverige har tagit emot nästan 40 000 flyktingar från Ukraina.

Kriget i Gaza och Israel är längre ifrån oss geografiskt, men berör hela världen som en glödhet bomb, redo att detonera när som helst. Kriget betraktas ensidigt som en fråga av att antingen stötta Israel eller vara emot Israel, och därmed också vara antisemit. Det har uppstått en osäkerhet och rädsla att höja rösten mot dödandet.

Som präst i Svenska kyrkan ligger det i vårt kall att se de förtryckta, stå upp emot våld och hat och förkunna fred och uppståndelse. Mitt kall som präst gör mig många gånger mer modig än vad jag som privatperson är, eftersom jag vilar i min kallelse och i mitt uppdrag som präst. Jag litar på att Jesus går vid min och vår sida. Med sorg och smärta har bilderna av barn som svälter ihjäl, barn som förlorar sina föräldrar berört mig starkt. Och samtidigt undrar jag och många med mig, vad kan vi göra?

Det tycks vara tabubelagt att i det offentliga samtalet vädja om fred och vapenembargo mot Israel. Den outtalade risken är att dömas som antisemit. Men nej! Här måste vi i Svenska kyrkan och den svenska regeringen starkt fördöma den israeliska regeringens mördande. Motståndet mot Israels förintelse av palestinier är inte att vara antisemit. Det är att säga nej till krig och mördande. Av oskyldiga människor och barn. Behovet av ett vapenembargo förstärks av Internationella domstolens utlåtande den 26 januari som säger att det finns en rimlig risk för folkmord i Gaza. Över 30 000 människor har dödats sedan den 7 oktober, varav 12 000 barn.

Att vädja om fred och att offentligt starkt fördöma dödandet är inte ett politiskt ställningstagande som grundar sig i antisemitism. Fred är en mänsklig rättighet och världen måste omedelbart avbryta all vapenexport till Israel. Fred uppnås aldrig genom mord. Som präst i Svenska kyrkan vädjar jag om tydliga ställningstaganden mot Israels dödande, både av politiker och andra offentliga aktörer. Israel bör inte tillåtas att medverka i ESC. När frågan handlar om att rädda mänskliga liv går det före kulturen. För att fred ska uppnås måste omvärlden, du och jag, vara modiga och göra det vi kan.

Nathalie Olivefalk, präst i Svenska kyrkan

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Kristen
Att judehatet är stort i Sverige är väl ett faktum. Tragiskt. Hur kriget började spelar roll. Mod är inte att vara mot Israel. Alla vill ha fred. Som präst kan vi tycka saker men hoppas att kyrkan inte som vanligt tar ställning mot Israel. Anser att Hamas är en terroristorganisation. Israel ska också följa de regler som finns såklart. Liksom Hamas.
Leonard Hagberg
Det var Hamas som startade kriget genom att döda civila israeler – för att de var judar. Ytterst är det Hamas ärenden man går när man tiger om massakern, är tyst om gisslan och blundar för Hamas förtryck. På svenska gator går kommunistiska grupper och palestinska aktivister och demonstrerar utan att beröra vad kriget beror på, vilka som startade det, vilka som utförde massakern och tog gisslan. Det är dags att ställa dem till svars för sin blindhet inför Hamas.
Sten
Om HamaSS kapitulerar är kriget över och inga fler civila behöver vara sköldar för HamaSS. Hur många hade dödats om HamaSS inte utfört 7 oktoberpogromen? Israel gör ett viktigt jobb
Kurt
När blev terrorister en "folkgrupp"? Israel bekämpar en terrororganisationen. Den som inte kan se det är blind och döv för verkligheten.
Eva
Så är det nu avslöjat, enligt flera internationella medier, genom statistiska uträkningar av experter, att HamaSS siffror över antal döda civila är fejk, påhittade och förljugna.
Nanna Erikson
"Israels förintelse av... ", vad är detta för nivå på "debatten". Okunnigt, såväl historielöst som verklighetsfrånvänt. Och fn skymf mot dem som utsattes för den verkliga Förintelsen. Skribenten (en präst?) borde skämmas och be om ursäkt. Rent skamligt. Bör bli föremål för anmälan till Domkapitel.
Kerstin
Tack för din raka och klarsynta artikel! Den borde bli vägledande för Svenska kyrkans hållning angående kriget i Gaza.
Kerstin Wimmer
Tack, så viktigt och bra skrivet!
Sten
Fortfarande är Ariel Bibas, 5 år, och Kfir Bibas, 1 år, gisslan i Gaza. Och utsatta för krigsbrott. Bring them home NOW.