Visst ska vi diskutera Nato

Kerstin Wimmer

Pekka Haavisto, Finlands utrikesminister och Ann Linde, Sveriges utrikesminister, tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i juli 2022. Foto: TT

Vi behöver höja blicken bortom våldets spiral och uppmuntra alla de goda krafter som inte lägger sin tillit till vapenmakt och våld.

Att vi i Svenska kyrkan ska ligga ”lågt” när det gäller Nato enligt KT:s ledare (25/5) förstår jag inte alls! Visst har vi något att säga när det gäller krig och fred?

Sverige hade en krigsminister fram till 1920 som därefter benämndes ”förvarsminister.” Nu behöver vi någon som talar fredens språk, vi behöver en fredsminister!

De militära narrativen genomsyrar i mycket dagens mass­media. Vilka vapen som anses mest ”effektiva” diskuteras utan någon som helst belysning av dess konsekvenser. Olika massmediala program ser tillbaka på tidigare krig och militär expertis anlitas för att analysera dagens läge. Här efterlyser jag även andra röster som inte lägger sin tillit och expertis i militära strategier. Varför hör vi så sällan vad som händer med alla dessa tonåringar som skickas ut till fronten på båda sidor? Om de överlever, vem ansvarar för deras livslånga trauman? Detta enbart som ett exempel på vad som sker med människor som tvingas ut med dödens vapen i sina händer. Vår historia har lärt oss, att hur goda intentionerna än är förråas en människa som brukar vapen, vare sig vi kallar det försvar eller anfall.

Ofantliga miljarder satsas på upprustning i en mängd som försvaret inte till fullo kan omsätta i dagens läge. Utan att Sverige har skrivit under FN:s konvention om kärnvapenförbud (vilket är totalt obegripligt i sig) är nu Sverige på väg in i Nato. Denna allians domineras av det land, det enda på vår jord, som fällt två atombomber med förödande konsekvenser för ett helt folk. Dessutom håller vi på att ”sälja vår själ” till ett land, Turkiet, som på många sätt satt mänskliga rättigheter ur spel.

Under tiden ligger vi i krig med planeten Jorden som inte är betjänt av en mänsklighet som upprepar uråldriga, välkända mönster av destruktion och våld. Forskningen visar att de närmaste 10 åren är avgörande för vår planets framtid.

Vi behöver höja blicken bortom våldets spiral och uppmuntra alla de goda krafter som inte lägger sin tillit till vapenmakt och våld. Inte minst många unga människor tror på andra vägar än våldets och vapnens språk, unga människor som utbildar sig i civilt motstånd och icke-våldets väg.

Låt oss djuploda i de ­bibliska vittnesbörden om visheten som en ledstjärna för människor av god vilja! Låt oss belysa fredens väg och bjuda motstånd mot mörkrets makter som lockar oss att tro att krig leder till fred! Visst ska vi diskutera Sveriges medlemskap i Nato och de konsekvenser detta får för synen på medmänniskan och planeten Jorden?

Kerstin Wimmer

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.