Vill bara ge gåva – inte gå ur Svenska kyrkan

Anders Blomstrand

Illa genomtänkt eller värre, ett försök att få nya medlemmar på Svenska kyrkans bekostnad?

Undertecknad skulle just fylla i månatlig gåva till Frälsningsarmén, då blicken föll på en bilaga med titeln ”1% – Din procent gör skillnad”.

Texten börjar med: ”Visste du att du kan välja vart din kyrkoavgift skall gå?” Ja, jag vet att min kyrkoavgift dras av Skatteverket till Svenska kyrkan.

”Ger du den till Frälsningsarmén gör dina pengar stor nytta (...). Du kan välja att ge hela kyrkoavgiften till Frälsningsarmén i ditt område”. Så ber man om hjälp med att fylla i blankett: ”Medgivande av kyrkoavgift till Frälsningsarmén”.

Blanketten ska vara insänd före den 31 oktober till Skatteverket. Längre fram i texten står det: ”Om du redan ger din kyrkoavgift till Svenska kyrkan eller annat samfund ska du kontakta dem om du vill göra ändringar kring detta”. Sic!

Vad betyder detta? Om jag skulle vilja ge en extra kyrkoavgift till annat samfund har ju Svenska kyrkan inget med detta att göra. Varför skulle jag kontakta Svenska kyrkan om det inte handlar om min egen medlemsavgift/kyrkoavgift till Svenska kyrkan? Skulle jag föra över min medlemsavgift/kyrkoavgift betyder det ju att jag inte kan vara medlem i Svenska kyrkan, som jag tjänat som sjömanspräst och församlingspräst sedan 1958!

Flera andra trossamfund har liknande texter i kampanj på respektive hemsidor.

Antingen är detta illa genomtänkt eller värre, ett försök att få nya medlemmar på Svenska kyrkans bekostnad.

Min privata hjälppeng till Frälsningsarmén, som jag uppskattar, är till för att ”Hålla grytan kokande”!

Anders Blomstrand

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.