Viktigt erbjuda dop inom en månad

Lars Arvidsson, Marcus Romedahl FiSK

Många av Svenska kyrkans församlingar behöver vara mer hörsamma och serviceinriktade mot sina medlemmar. Det gäller inte minst när det kommer till att boka tider för kyrkliga handlingar.

Tidpunkten från dödsfall till att begravningsgudstjänst äger rum har det senaste decenniet kortats ned avsevärt. I flertalet gånger dröjer det enbart en månad. Naturligtvis finns det många anhöriga och begravningsbyråer som trycker på.

Men när det gäller dop så kan handläggningarna vara betydligt längre. Ibland får församlingsborna svaret att det inte finns några lediga tider för dop. Vem blir då sugen?

Att medlemmar döps är avgörande för Svenska kyrkans fortlevnad och att vi får nya medlemmar och utgör också ett av två sakrament enligt den lutherska ordningen. Men till skillnad från de döda - vars begravning underlättas av påtryckande krafter som begravningsbyråer och begravningslagstiftning, så finns det ingen intresseorganisation för stressade småbarnsföräldrar som vill låta döpa sina barn: utan det blir upp till var och en församling att erbjuda dop bäst efter egen förmåga.

Därför borde det utställas garantier för denna utomordentligt viktiga kyrkliga handling. Församlingarna måste kunna erbjuda ett tid för dop inom en månad.

Lars Arvidsson (FiSK)
Lunds stift, ledamot i kyrkomötet
Marcus Romedahl (FiSK)
Lunds stift, ersättare i kyrkomötet

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.