Ann Heberlein skriver biografi om Hannah Arendt

Ann Heberlein skriver biografi om Hannah Arendt. Arkivbild. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Den svenske författaren och debattören Ann Heberlein skriver en biografi om den tysk-amerikanske filosofen och politiske teoretikern Hannah Arendt.

"Hannah Arendt var inte bara en briljant tänkare. Hon var också en fascinerande människa med ett dramatiskt livsöde. Det vill jag berätta om", säger Ann Heberlein i ett pressmeddelande.

Intresset för boken är på förhand stort, uppger förlaget Mondial. Boken, som ges ut i april 2020, släpps då samtidigt i USA, Storbritannien, Braslien, Kina och ett flertal europeiska länder.

Hannah Arendt föddes 1906 i Hannover i en judisk familj, och tvingades lämna sitt hemland och så småningom även Europa för att leva i exil i Amerika. Före sin död 1975 hade hon blivit en inflytelserik filosof, författare och kritiker. Hon var mycket kritiskt till totalitarismen, vilket hon bland annat avhandlar i boken "Totalitarismens ursprung".

I Ann Heberleins "Kärlek och ondska — en bok om Hannah Arendts liv och filosofi" kommer Arendts egna böcker, texter, dikter, brevväxlingar och dagboksanteckningar användas som grund för en biografisk berättelse.

TT

50

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Härnösands stift
Uppsala stift
Stockholms stift
Strängnäs stift
Lunds stift
Linköpings stift
Västerås stift
Västerås stift