Även det mycket enkla kan vara det mycket svåra

Omslag och grafisk form Tomas Einarsson. Foto: TT 

Caroline Krook har läst Marit Noréns bok Andlig bålstyrka – om att utöva tro. Ärkebiskopens fastebok. "Det finns nog inte någon som kan säga att boken är för svår och inte heller någon som inte kan hitta något att gå vidare med", skriver hon.

Den som frågar en fysioterapeut om vilken typ av motion som är bäst ur ett allmänt hälsoperspektiv får ofta svaret ”den motion som blir av”. Det är ett bra svar. Ibland följer jag Hemmagympa med Sofia på tv. Jag tycker om hennes sätt att bemöta oss. Ständigt upprepar hon att var och en får ta övningarna i sin egen takt och hon ger flera olika alternativ för dem som orkar mycket eller litet mindre, men alla kan göra något.

Marit Norén bemöter sina läsare på ett liknande uppmuntrande och respektfullt sätt. På samma sätt som man kan träna upp sin kropp för att förebygga negativa hälsoeffekter, så kan man också träna upp det författaren kallar andlig bålstyrka. Det är en styrka som handlar om att stärka förmågan att hantera livets olika utmaningar och kunna stå upprätt även i motvind och snålblåst. Hon betonar dock att det finns många tillfällen då den egna styrkan inte räcker. Ensam är inte stark.

Ett gott nätverk kan bli som en korsett som stöder och lyfter när de egna krafterna inte räcker till. Hon rör sig sömlöst mellan kropp, själ och andlighet, mellan mystik och praktik. Vidare visar hon på enkla övningar och ger reflektionsfrågor som passar både för samtal och enskild begrundan. Inte minst under faste­tid. Alla behöver träna på både att släppa taget om yttre och inre bråte och därmed bereda plats, släppa in, livet olika andliga värden.

Författaren är präst och föreläsare och har slipat sin formuleringskonst och övat sig på att hitta exempel och bilder som är lätt tillgängliga och begripliga utan att förenkla verkligheten alltför mycket. De kunskaper och erfarenheter hon förmedlar är allmänna i den kristna traditionen, men samtidigt är det erfarenheter som var och en måste erövra själv.

Det finns nog inte någon som kan säga att boken är för svår och inte heller någon som inte kan hitta något att gå vidare med. Även det mycket enkla kan ju vara det mycket svåra och självklara sanningar är ofta dyrköpta.

Författaren har själv haft en period av utmattning och delar med sig av vad som var viktigt för henne för att återfå kraft och styrka på ett hållbart och långsiktigt sätt.

Inför fastan ska jag skärpa mig och göra litet andlig hemmagympa med Marit.

 

Caroline Krook

Fakta: Boken

Titel: Andlig bålstyrka – om att utöva tro. Ärkebiskopens fastebok

Författare: Marit Norén

Förlag: Verbum

Taggar:

Bok Recension

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.