Barnpsalm från Karlstad firar ny lag

”Psalm för en ny tid” av Dalevi och Andeby.

Barnkonventionen blir lag i Sverige den 1 januari. Det uppmärksammas av en barnpsalm som Sören Dalevi, biskop i Karlstad, och Kerstin Andeby, tonsättare och musiker, skrivit tillsammans.

”Alla stressar, alla har brått. Ingen ser till det som är smått. Gud ser det lilla, Gud ser mig. Gud ser till mig som liten är.”

– Det minsta och uträknade, det som inget betyder för andra, det är av speciell betydelse i Guds rike. Tanken är återkommande i Jesu ord och det var det jag ville fånga i texten som ska kännas aktuell i vår tid

Raderna kom snabbt till Sören Dalevi, men det dröjde innan han lämnade över dem till sin vän, musikern Kerstin Anderby. Hon i sin tur tog ännu längre tid på sig:

– Jag var i Östersund för att föreläsa på stiftsfesten i höstas och plockade fram gitarren en morgon. Och där var melodin, helt färdig. Texten är jätteviktig och självklar, vilket bidrog till att musiken var klar från början.

Kerstin Andeby har arbetat 33 år i Svenska kyrkan och de senaste 20 åren som projektledare i Barnens katedral i Karlstad.

– När vi firade jubileumsmässa i oktober för Barnens katedral sjöng vi psalmen för första gången. Barnen fick lära de vuxna att sjunga den och det var så fint. Vi sjöng den flera gånger efter varandra, för det här är en kärnfull text som är tänkt att sjungas många gånger. Det är lekfullt och allvarligt på samma gång

Sören Dalevi håller med om att psalmen växer när den upprepas och han tycker också att den passar bra till jul- och nyårshelgerna. Just nu skriver han en barnbibel och just texter och böner för barn ligger honom varmt om hjärtat.

– All barnkultur måste ha flera nivåer för att bli intressant,och just tilltalet är väldigt viktigt. För att det ska bli bra måste det finnas flera bottnar, där även vuxna kan hitta sin nivå .

Kerstin Andeby hoppas fortsätta samarbeta med Sören Dalevi och önskar skriva musik till ett knippe nya barnpsalmer framöver.

– Jag antar den utmaningen, säger Sören Dalevi.