Den stora verklighetens konstnär

Sven-Bertil Svensson har gjort triptyken i Örsjö kyrka, Växjö stift. Foto: Bernt Fransson/Wikimedia

Christian Braw har läst boken om "en av våra viktigaste konstnärer just nu" - Sven-Bertil Svensson.

Sven-Bertil Svensson är en av våra viktigaste konstnärer just nu. Nu har boken om honom kommit – Sven-Bertil Svensson, utg. Lillemor Forsgren, Eva Finder, Tord Rosenqvist (Galleri Malou, Mörbylånga).

Som kyrkokonstnär har han verk i över 80 svenska kyrkor, bland annat Längbro och Örsjö. I Örsjö ställdes Sven-Bertil Svensson inför en väldig uppgift. Kyrkan – en Langlet-kyrka från 1800-talets slut – hade brunnit ned och endast murarna fanns kvar.

Tillsammans med arkitekten Jerk Alton skapade Sven-Bertil Svensson ett kyrkorum, där den bibliska historien leder fram till den väldiga altarbilden av Kristus, tronande i himmelen. Ett annat verk är den konstnärliga gestaltningen av kapellet i kyrkokansliet i Uppsala.

Sven-Bertil Svensson är uppvuxen i Mörbylånga. Han kom in på Konstakademien vid första ansökningen. Under många år har han varit kyrkvärd. Mörbylånga kyrka är präglad av att det har funnits en konstnär i kyrkorådet.

Integritet, kunskap, kärlek. Det är precis sådan Sven-Beril Svenssons konst är. 

Som ung blev han gripen av den kyrkliga förnyelsen. Till det bidrog att Fader Gunnar Rosendal tillbringade flera somrar på Öland. Sven-Bertil Svensson blev en kunnig och omdömesgill teolog. Hans kyrkokonst är fin teologi. Hans fönster i Lidköpings S:t Nicolai – Maria med Jesus i den brinnande busken – har djupa dimensioner. Han har inspirerats av den medeltida konsten och ikonmåleriet. I ett annat land skulle han för länge sedan blivit teologie hedersdoktor.

Sven-Bertil Svensson behärskar bildkonstens alla grenar. Han målar, skulpterar, arbetar i glas, tecknar. Ett av hans finaste arbeten i glas är Maria-fönstren i Sigtuna S:ta Maria. Han har under åren på Konstakademien lärt sig konstnärskapets olika former från grunden. Han har kompetensen.

En gång har han berättat att det på Konstakademien fanns en lärare, som var så utomordentligt skicklig att i måleriet avbilda tyg. Ingen annan av de konststuderande ville lägga ner tid på att lära sig detta. Men Sven-Bertil gjorde det. För honom var också detta en del av en konstnärs yrkeskicklighet. Bland hans lärare fanns Hugo Zuhr, Bror Marklund och Bror Hjort.

Ett av bidragen i boken är av Sören Björklund och har fått titeln Integritet, kunskap, kärlek. Det är precis sådan Sven-Beril Svenssons konst är. Sven Stolpe har sagt: ”Det är med geniernas ögon vi ser.” Som landskapsmålare har Sven-Bertil Svensson öppnat mångas ögon både för Ölands vidder och Färöarnas vilda klippor. Det finns alltid en öppning mot en större värld.

I boken återges en strand genom ett öppet fönster. En annan, målningen återges på bokens framsida, en sommarväg i stillhet. Ingenting rör sig – och plötsligt svävar en duk framför träden. Det oväntade är alltid där. Sven-Bertil Svensson målar vackert men inte idylliskt. Hans konst är en kamp mot tillvarons disharmoni.

Integritet, kunskap, kärlek. Det är precis sådan Sven-Beril Svenssons konst är.

Fakta: Sven-Bertil Svensson

utg. Lillemor Forsgren, Eva Finder, Tord Rosenqvist

Ölands museum

Christian Braw