En bombastisk film om hjälteinsatser och kulturarv

Notre-Dame brinner

Regissören Jean-Jacques Annaud har haft ambitionen att nå "dokumentär och filmisk storhet”. Foto: Mickaël Lefevre/BSPP

Matilda Ljungkvist har varit på förhandsvisning av Notre-Dame brinner som har premiär fredag den 7 oktober. "En gripande film som både handlar om enskilda människors hjälteinsatser och om betydelsen av att ha kulturarv att samlas kring", skriver hon. 

Strax efter klockan sex på kvällen den 15 april 2019 började det brinna i Notre-Dame i Paris. Släckningsarbetet pågick i nära 15 timmar och försvårades av att det tog över en halvtimme från att brandlarmet gick i katedralen till att brandkåren larmades. Trafikstockning gjorde det också svårt för brandmännen att ta sig fram.

I Notre-Dame brinner får vi följa de människor som var på plats och spelade nyckelroller under räddningsarbetet. Vaktmästaren som har sin första dag på jobbet och vars uppgift det blir att läsa av brandlarmet, administratören Laurent Prades (Mickaël Chirinian) som springer genom Paris gator för att nå fram i tid, han är den enda som vet vilken av alla hundratals nycklar som går till kassaskåpet där Kristi törnekrona förvaras, samt en grupp  brandmän som när det ser som mörkast ut ställer upp frivilligt för att genom en sista insats försöka släcka branden i det norra klocktornet och på så sätt förhindra en kollaps.

Regissören Jean-Jacques Annaud, som tidigare gjort filmer som Rosens namn (1986) och Enemy at the Gates (2001), har inför arbetet med den här filmen gått i genom mängder med dokumentation. Han har sagt att ambitionen varit att nå ”dokumentär precision och filmisk storhet”. Det har han lyckats med.

Det inspelade materialet blandas med autentiskt arkivmaterial. Vissa scener är filmade i Notre-Dame, vissa i andra kyrkor. Men en hel del är också filmat i en studio där en enorm ­modell byggts upp för att kunna fyllas med rök och brand.

Det är en bombastisk, snygg och gripande film som både handlar om enskilda människors hjälteinsatser och om betydelsen av att ha kulturarv att samlas kring.

Det snålas inte med dramatik eller symboliska bilder. Vid ett tillfälle forsar smält bly ut munnen på en gargoyle-staty och vid ett annat blir släckningsvattnet som träffar en madonnastaty till en tår som rinner ner för hennes kind.

Trots att man vet hur det ska gå så har Jean-Jacques Annaud lyckats bygga upp en rejäl spänning. Den annalkande katastrofen anas redan från första stund, i en glödande cigarettfimp, i en svets som avger gnistor och i en elkabel som plötsligt blixtrar till. Men ändå hinner det gå en bra bit in i filmen innan branden är ett faktum.

Branden, vars orsak fortfarande i dag är okänd.

Fakta: Film

Film: Notre-Dame brinner

Regi: Jean-Jacques Annaud

Skådespelare: Samuel Labarthe, Jean-Paul Bordes, Mickaël Chirinian

Premiär: Fredag den 7 oktober

film notre dame

Taggar:

Recension

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.