Erik den heliges relikskrin öppnat

I dag öppnades Erik den heliges relikskrin i Uppsala domkyrka. Bland annat ska benen DNA-analyseras, röntgas och skannas. Det är den första ordentliga undersökning som gjorts av kvarlevorna på över 50 år. Herman Bengtsson, antikvarie och forskare på Upplandsmuseet, var med vid öppningen.

Varför görs detta nu?

- Av två skäl, dels för att domkyrkan ska ställa ut begravningskronan (konstutställningen Himlen är här red:s anm), dels för att benen ska undersökas vetenskapligt. Man vill till exempel veta vad han har ätit och om benstommen är stabil. Och DNA-analysen ska jämföras med liknande undersökningar av Birger Jarl och Magnus Ladulås, så att man eventuellt kan se om de är släkt.

Vad kan du berätta om kronan?

- Den är unik. Materialet är förgylld koppar, dekoren består av ristade ornament och glasstenar. Det är inga äkta material, vilket beror på att det är en begravningskrona. 

- Stilen och ornamentiken tyder på att kronan är från 1100-talet, så det ligger nära till hands att anta att det verkligen är S:t Eriks begravningskrona. Det finns också tecken på glasstenarna som tyder på att många vidrört dem. Antagligen har kronan uppfattats som en relik man velat ta på.

Erik var inte kanoniserad, hur kommer det sig att han räknades som helgon?

- Det fanns ganska många helgon på medeltiden som inte var offentligt kanoniserade. Kanoniseringskravet blev inte starkt förrän under senmedeltiden, då Vatikanen tyckte att det blivit en djungel av lokala helgon och bestämde sig för att rensa upp. I ett brev från 1258 till Uppsala domkyrka skriver påven om honom som ett helgon, så det verkar som om påven har tyckt att det var okej med S:t Erik. Kulten av S:t Erik var spridd över delar av Nordeuropa. Men han hade inte alls samma ställning som Sankta Birgitta.

I vems intresse låg det att Erik skulle betraktas som ett helgon?

-Det kunde ligga i både kyrkans och kungafamiljens intresse. Att ha ett helgon i släkten gav styrka åt dynastin. Och domkyrkan kunde räkna med pilgrimer och antagligen också inkomster i form av kollekter från dem som fick komma fram och röra vid relikerna.

Hur mycket av benen finns kvar?

- Stora delar finns kvar. Men redan tidigt har delar försvunnit, skrinet har öppnats på 1300-talet. Underkäken och alla tänderna är borta. Det verkar som om man skänkt bort till andra kyrkor som velat ha.Men osteologen som var med i dag tyckte att det som fanns var anmärkningsvärt välbevarat.

Brita Häll

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.