Församlingskommunikatörens nätsuccé Herregud & Co nu i bok

En liten gubbe föddes i Royne Mercurios läsplatta för ett par år sedan. Varje dag i över två och ett halvt år har nya gubbar vuxit fram. Nu har Herregud & Co kommit i bokform. Första upplagan på 3 000 exemplar sålde slut på en dryg vecka.

Allt började med en kurs i webbdesign 2007 för dåvarande församlingspedagogen Royne Mercurio. I kursen ingick uppgiften att starta en blogg.

– Då visste jag inte vad en blogg var för något, men under namnet Herregud & Co skrev och tecknade jag om tro, böcker, pappalivet och allt annat som jag var uppe i. Efter ett tag ville inte barnen vara med på bild och då fokuserade jag på andra saker.

I januari 2013 övergick bloggen i en Facebooksida och Royne Mercurio, som blivit pastoratets kommunikatör, satsade helt och hållet på tecknade bilder. I dag finns Facebooksidan i en halv miljon unika flöden och bilderna har över 30 000 gilla-klick. Många har frågat efter en bok och Royne berättar att det gick lätt att få ett förlag intresserat. Formen blev en 365-sidig kalender med spiralrygg vilket gör det enkelt att ställa den på skrivbordet.

– Jag har alltid tyckt om att teckna och med hjälp av tekniken i min ipad växte gubbarna fram. Det skulle inte ha blivit så många gubbar om jag inte haft ångraknappen. Jag utnyttjar tekniken genom att enkelt ändra, fixa och greja med mina gubbar.

Bilden byggs upp utifrån något som Royne Mercurio sett eller känt och som speglar hans tankar. Ofta är det vardagssituationer eller ögonblicksbilder som får läsaren att tänka till.

– De bästa stunderna är när jag förutsättningslöst sätter mig ner och börjar rita och så uppstår kommunikation med gubben när jag ser kroppsspråk eller ansiktsuttryck.

Royne Mercurio pratar mycket om den inspiration han får av kommunikationen inom sociala medier, främst Facebook och Instagram, där Herregud & Co publiceras.

– Jag tror knappast att det hade blivit någon bok om jag inte hade haft så mycket stöd av mina följare. Jag får höra saker som ”Den här bilden behövde jag just nu” eller ”Den bilden har jag burit med mig nu när jag gjort ett viktigt vägval i livet”. Jag blir lite rörd över att bilderna faktiskt betyder något för människor.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.